Juráčkovy deníky na divadle: Ach, ta Zlatá šedesátá…

Brno – Brněnské Národní divadlo přichází s novou inscenací, která pohlíží prostřednictvím scenáristy a režiséra Pavla Juráčka na šedesátá léta. Autoři hry vycházejí z jeho deníku, který v roce 2004 získal ocenění Litera a zvítězil v anketě Kniha roku. Premiéru má hra dnes večer.

Juráček se většinu života schovával spíš za kamerou v režisérské židličce nebo za psacím stolem coby scenárista, proto jeho tvář připomíná už jen několik fotografií. Možná to je ale i díky komunistickému režimu, který se postaral o to, aby téměř zmizel z historie. Chybělo málo a pravdu o tom, jaký Pavel Juráček skutečně byl, by znali jen jeho nejbližší. Náhodou však jeho syn objevil otcovy deníky, které si vedl již od roku 1959. 

Deník o rozsahu tisíc stran si vzali v Brně na starost režisér Jan Mikulášek a Dora Viceníková a přetvořili jej do představení s názvem Zlatá šedesátá. „Síla deníku je intenzivní skoro na každé straně. Juráček se mu tak obsedantně věnoval skoro každou noc víc než dvanáct let,“ vysvětlil Mikulášek. 

  • Zlatá šedesátá v Divadle Reduta zdroj: ND Brno
  • Zlatá šedesátá v Divadle Reduta zdroj: ND Brno

Na scéně Divadla Reduta se potkává celkem pět hlavních hrdinů, pět Juráčků s odlišnými charakterovými rysy. Mladý sebevědomý umělec se před očima diváků mění v trosku trpící depresemi, které ještě prohlubuje alkohol a droga fermetrazin. Nevydařená manželství a později i výpověď z Barrandova, to všechno jen osobní tragédii umocňuje. 

„Je to člověk až přecitlivělý, senzitivní, ale vnímá velice ostře tu realitu kolem sebe a velice subjektivně a ten jeho jazyk, to myšlení je v něčem brilantní,“ domnívá se režisér. 

Další verzi Juráčkových deníků můžete shlédnout také na divade v pražském Rock Café. Soubor Tygr v tísni tam zhruba od října hraje představení Deník 1959 - 1974, Bláznova kronika. Režie se ujal Ivo Kristián Kubák a své dílko prezentuje jako „autobiografický záznam plíživého rozpadu osobnosti…“

„To byl mistr nebo malíř slova. V těch svých denících dokazuje, jak krásně umí slovem malovat, a pouze pár výrazy, pár větami dokáže postřehnout atmosféru,“ potvrzuje herec Josef Polášek.

Juráškovy zápisky už vyšly knižně, dostaly se i na filmové plátno a nyní se dočkaly také divadelního zpracování. Mimo Poláška se ve hře představí Jan Hájek, Jiří Vyorálek, Gabriela Mikulková a Petra Bučková.