Recenze: Atelier Lefeuvre & André dovezl 8 metrů krychlových hravé fantazie

Startovací víkend festivalu Letní Letná proběhl, mimo jiné, ve znamení několika představení francouzského souboru Atelier Lefeuvre & André, který přivezl matematicky znějící titul 8m³. Radikálně vymezená hrací plocha je dějištěm dvou rovnocenných mikroher, sestávajících z důmyslných a jemnou komikou obohacených hereckých, kouzelnických, žonglérských a akrobatických výstupů.

„Letenským divákům dobře známý věhlasný francouzský Atelier Lefeuvre & André bude opět svádět svými nejsilnějšími zbraněmi: humorem, nezaměnitelnou poetikou, absurditou i cirkusovým mistrovstvím,“ poutají organizátoři na populární tandem. Zatímco kus 8m³ shrnuje dvě samostatná vystoupení sehraného týmu, dramaturgie nabízí i jejich totožné separátní prezentace, a sice Chez Moi Circus Didiera Andrého a Ni Omnibus Jeana-Paula Lefeuvra. 

Šibalský žonglér Didier sleduje starou televizi a v jeho rukách ožívají předměty retro bytu. Gagy přicházejí bezprostředně, aktér kontaktuje návštěvníky pohledem, grimasou, umem. Dění na obrazovce prolíná situace na jevišti, místy zaznívá čeština, což musí být divákům příjemné. Kolega zůstává po celou dobu nablízku, tu a tam asistuje.

Prostá scéna vyniká útulností, obsahuje jen pár kusů nábytku. K parádním číslům domáckého performera v sepraném triku a volných kalhotách patří foto sbírka pánského spodního prádla, etudy se sklenkami na víno či cviky se světélkem. První i druhou půli provázejí obratnost, neokázalost a hravost.

Atelier Lefeuvre & André / 8m3
Zdroj: Letní Letná/Matthieu_Hagene

Zvuk motoru autobusu posiluje vjem vibrace jízdy. Jean-Paul – řidič i podivínský cestující v jedné osobě – řeší řadu dopravních překážek. Obyčejné se stává magickým: smeták iniciuje originální choreografii, dojde i na akrobacii na tyči a provaze. Důsledná minimalizace prostoru a rekvizit pasažérovi o to více umožňuje pracovat s fantazií publika.

8m³ v podání Atelieru Lefeuvre & André nestísňuje, spíše naopak. Tolik volnosti na pár metrech slibuje osvěžující zážitek, včetně „baru gratis“ během přestávky. Na tento francouzský soubor lze do Letenského parku v Praze zajít až do 3. září.