Sirotci ze Rwandy, dřevorubci z Kanady. Všechny spojí cirkusová Letní Letná

Začíná festival nového cirkusu Letní Letná (zdroj: ČT24)

Začíná Letní Letná. Už čtrnáctý ročník mezinárodního festivalu nového cirkusu a divadla potrvá až do neděle 3. září. V pražských Letenských sadech představí špičkové zahraniční a české soubory, celou řadu premiér i tvůrčí dílny pro děti. Přehlídku zahájí večerní open-air program nazvaný Bestiář, který je přístupný zdarma.

Zahajovací Bestiář je vyvrcholením společného týdenního workshopu českých a zahraničních artistů, který proběhl na počátku srpna v Praze. Diváci se mohou těšit na pozemní i vzdušnou akrobacii, ohňovou show, ekvilibristiku, gymnastiku, hudbu a tanec.

Trampolína pro Rwandu

Hned první den se představí také společný projekt Cirku La Putyka a souboru z Rwandy, ve kterém působí děti ze sociálně vyloučených rodin nebo tanečníci, kteří při rwandské genocidě přišli o rodinu.

Představení Hit, Tell the difference vznikalo v Praze i přímo ve Rwandě, kde principál Cirku La Putyka Rostislav Novák mladší i s částí souboru zkoušel spolu se zdejšími artisty a hudebníky.

K projektu vzniká také dokumentární film, který půjde do kin v roce 2018. Další materiál se bude natáčet právě na festivalu Letní Letná. Český soubor zároveň plánuje africké kolegy dále podporovat.

„Chtěli bychom zařídit koupi trampolíny, která by se dovezla z Evropy do Rwandy. A chceme jim tam poslat trenéra, který s nimi bude na trampolíně trénovat,“ uvedl Rostislav Novák.

Perfektní plnovousy

K očekávaným hvězdám ročníku patří kanadští „dřevorubci“ z Cirque Alfonse a jejich představení Barbu. Show nabitá originální akrobacií, odvážnými výstupy, říznou muzikou a perfektně upravenými plnovousy se bude konat v originálním dřevěném secesním šapitó.

Festival Letní Letná potrvá necelé tři týdny až do 3. září. Mezi další taháky letošní přehlídky patří španělský Escarlata Circus nebo francouzský Atelier Lefeuvre & André. Nebudou chybět ani české soubory – Divadlo Continuo, Bratři v tricku, Buchty a loutky nebo VOSTO5.

Vydáno pod