Něco málo přes Rocc: Národní divadlo odvolalo šéfa opery

Praha - Nezvládnutí transformace Národního divadla a Státní opery Praha, nezkušenost při vedení velkého souboru a nepřesvědčivé umělecké výsledky. Tak znějí některé z důvodů, které vedly k odvolání uměleckého šéfa opery ND Roka Rappla alias Rocca. Ten tvrdí, že se žádné vážné důvody nedozvěděl. Odvolání platné od 3. dubna převzal dnes z rukou dočasného ředitele ND Václava Peloucha.

Slovinský režisér a scénograf Rocc se nejprve - 1. července 2011 - stal uměleckým šéfem Státní opery (SOP), od 1. ledna následujícího roku se pak ujal funkce šéfa opery Národního divadla. Tedy ke dni, kdy se pražská opera propojila s první scénou. I po sloučení ale zůstaly zachovány dva operní soubory a orchestry, ovšem pod jedním šéfem, jímž byl právě Rappl.

Roccovým kritikům vadila tehdy jeho údajná nezkušenost. Ta je nyní také jedním z důvodů, proč Rocc ve funkci uměleckého šéfa opery končí. Designovaný ředitel ND Jan Burian, který do ředitelského křesla usedne k 1. srpnu, uvedl, že s Rapplem v budoucnu nepočítá. „Zjistil jsem, že situace v opeře je velmi vážná, a to jak z pohledu organizace práce, tak v otázce nedůvěry, která tam panuje mezi sborem a vedením,“ vysvětlil.

Státní opera Praha
Zdroj: Státní opera Praha/Ondřej Kocourek

Nástupce Rocca Burian v současné době hledá, nicméně odvolanému šéfovi nabídl, že může pokračovat v Národním divadle jako režisér. Vedení opery se do 31. července ujme vedoucí vedoucí odboru ekonomiky a administrativy technicko-provozní sekce ND Dagmar Dominová.

Překvapený Rocc, překvapená Hanáková

„Nebyly mi sděleny žádné relevantní důvody, které by mohly ospravedlnit tento akt, jednoznačně destabilizující uprostřed probíhající sezony činnost Opery ND,“ upozorňuje Rappl. Rozhodnutí o svém odvolání se dozvěděl 10. března. O nevyjasněné budoucnosti Opery ND a s ní souvisejícím napětí a nervozitě, které uvnitř souboru panují, napsal v otevřeném dopise ministryni kultury Aleně Hanákové, který odeslal 1. dubna a v němž žádá o pomoc při řešení problémů první operní scény.

„Jednoznačnou příčinou stávající neutěšené situace je bohužel absence jakékoliv koncepce či vize dalšího směřování Opery ND, jež měla vzejít ze strany designovaného ředitele ND Jana Buriana,“ píše Rocc v dopise, který se do rukou ministryně dostane zřejmě dnes. Rocc upozorňuje i na nevyjasněnou otázku přislíbeného zlepšení finančních podmínek zaměstnanců a budoucí podobu Opery ND.

Pro ministryni kultury Hanákovou bylo podle mluvčí ministerstva Markéty Ševčíkové odvolání Rappla překvapením. „Konzultuje celou situaci s pány Burianem i Pelouchem a chce se přesně seznámit s důvody jeho odvolání. Záleží jí na stabilizaci opery a na tom, jak se bude do budoucnosti řešit její umělecká stránka,“ řekla Ševčíková.

Hanáková má s odvoláváním v Národním divadle koneckonců své zkušenosti. Neklidné situaci na první scéně, nastartované rozhodnutím o transforamci ND a Státní opery ještě za Hanákové předchůdce, rozhodnutí ministryně o náhlém odvolání tehdejšího ředitele ND Ondřeje Černého loni v září dvakrát nepřidalo. Černý aktuální šéfovské šachy v Národním divadle kritizuje. „Považuji to ze strany pověřeného ředitele Václava Peloucha za nesmyslný a hloupý čin, který ohrožuje činnost Opery ND a poškozuje pověst Národního divadla doma i v zahraničí,“ okomentoval odvolání Rocca.

Vydáno pod