Výstava v parku připomíná humor zesnulého Pavla Kantorka

Výstava v parku připomíná humor zesnulého Pavla Kantorka (zdroj: ČT24)

V pražském Malešickém parku začíná retrospektivní výstava jednoho z nejoblíbenějších autorů kreslených vtipů Pavla Kantorka. V Česku je znám především pamětníkům let šedesátých, kdy patřil k nejpopulárnějším karikaturistům. Od roku 1968 žil v kanadském exilu, kde počátkem srpna zemřel ve věku 75 let. Před svou smrtí působil jako profesor inženýrství a aplikovaných věd na univerzitě v Torontu.

Výstava představí 40 velkoformátových tisků se zaměřením na starší tvorbu a sedm autentických stránek humoristického časopisu Dikobraz. Kantorek vystudoval v Brně přírodní vědy a právě kreslený humor jej během studií živil. Jeho svérázné myši, kočky, slepice, ptáky či žáby znali nejen čtenáři Dikobrazu, kde od roku 1965 publikoval. Kromě zvířecí říše rád kreslil také svět medicíny, především psychiatry a jejich pacienty.

Humor a fyzika

Jeho kreslené vtipy byly často politické. Po sovětské invazi v srpnu 1968 se Kantorkovo jméno ocitlo na černé listině a publikace jeho kreseb byla zakázána. Autor emigroval 21. srpna 1968. V Kanadě působil jako profesor inženýrství a aplikovaných věd. Ty nejabsurdnější vtipy ho prý napadaly v okamžicích, kdy se zabýval složitými fyzikálními teoriemi. Inspiraci ale nacházel i v běžných životních situacích.

Rodák z Olomouce po emigraci obohatil svou zvířecí říši o bobry a medvědy a svůj typicky český humor přizpůsobil své nové vlasti. Obrázky měly za mořem úspěch, zejména pak ilustrace k dětským knížkám.

Z emigrace přijel do Čech poprvé v roce 1990, kdy mu bylo vráceno občanství, od té doby se do Prahy a na chalupu vracel často. Jeho ilustrace otiskoval třeba časopis Vesmír, ale i prestižní světové deníky v USA, Kanadě, Francii, Itálii, Švýcarsku a Německu.

Na výstavu do parku

K první samostatné výstavě v Česku se nechal přemluvit pracovníky muzea v Liberci v roce 2000, neboť prý byli nejúpornější v tom, jak jej uháněli. Od té doby měl řadu výstav. Spolek InGarden pořádá v poslední době Kantorkovy výstavy na otevřených prostranstvích.

„Výstavy nepatří jenom do galerií, ale patří blíž k lidem, do otevřených prostorů. Máme za to, že tohle prostředí je ideální pro vtipy Pavla Kantorka,“ říká kurátorka Barbora Horešovská o výstavě v Malešickém parku, která potrvá do 15. října. Vtipy od Kantorka mohou zájemci aktuálně najít také v ošetřovatelském centru v Praze 12, v Písecké bráně poblíž Pražského hradu nebo v Litoměřicích na letním koupališti.