Muzeum umění v Olomouci převzal Michal Soukup

Olomouc - Vedení Muzea umění v Olomouci převzal Michal Soukup. Ve funkci nahradil dlouholetého šéfa a zakladatele třetí největší instituce svého druhu v zemi Pavla Zatloukala, který odešel do důchodu. Soukup byl jeho zástupcem a podílel se na současné podobě muzea.

Soukupa nedávno doporučila výběrová komise, její rozhodnutí potvrdila ministryně kultury Alena Hanáková. Nový ředitel v muzeu pracuje od jeho vzniku roku 1990. Má zásadní podíl na všech dosavadních projektech muzea.

„Po koncepční i stavební stránce se podílel nejen na vzniku samostatného Muzea umění, ale také na vybudování Arcidiecézního muzea v Olomouci i Kroměříži a na projektu Středoevropského fóra Olomouc,“ uvedl mluvčí muzea Petr Bielesz.

Michal Soukup dosud působil jako zástupce ředitele a vedoucího Arcidiecézního muzea Olomouc a sbírkového a expozičního odboru. Jako kurátor se podílel na uvedení řady autorských nebo souborných výstav v Muzeu umění i jinde. S představami o dalším směřování muzea hodlá seznámit nový ředitel veřejnost na začátku dubna.

Michal Soukup
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK
  • Muzeum umění Olomouc patří mezi populární turistické cíle Olomouckého kraje, počet jeho návštěvníků se loni vyšplhal na 226 tisíc lidí. Muzeum spravuje zhruba 176 tisíc sbírkových předmětů, což jej nyní řadí hned za Národní galerii v Praze.
  • Krátkodobými výstavami i dlouhodobými expozicemi představuje výtvarnou kulturu od nejstarších dob po současnost ve třech objektech: v Muzeu moderního umění, v Arcidiecézním muzeu Olomouc a v Arcidiecézním muzeu Kroměříž.
Vydáno pod