O post ředitele Národního divadla v Brně se zatím uchází 5 zájemců

Brno – Přihlášky do konkurzu na místo ředitele Národního divadla Brno byly uzavřeny. Prozatím se o tento post uchází pět kandidátů. Letošní uchazeči budou mít ale o něco těžší podmínky než ti předešlí. Oficiální jména ještě známá nejsou, kuloáry však putují návrhy jako Tomáš Šmerda, Vlastimil Peška, Zdeněk Černín a favorit Martin Gerych.

Prozatím bylo zaevidováno pět přihlášek. „Číslo ještě může narůst, protože platí ještě podání na poště. Tzn. některé přihlášky mohou dojít ještě po Velikonocích a budou platit,“ upřesnil publicista Petr Minařík.

Národní divadlo je od září bez ředitele. Prozatím ho vede výrobní náměstek Jan Petr, který před koncem loňského roku vystřídal ekonomickou náměstkyni Marii Hubovou. Bývalý ředitel Daniel Dvořák odstoupil v září. Stěžoval si přitom na nedostatečnou finanční podporu a neochotu radnice řešit problémy. V čele kulturního „stánku“ stál pět let. 

V posledním výběrovém řízení komise jeho nástupce nevybrala, přestože měla po prvním kole na výběr z třinácti uchazečů. Žádný z postoupivší pětice údajně neměl dostatečné kvality na to, aby mohl šéfovat takové instituci. Národní divadlo tvoří totiž tři budovy - Mahenovo a Janáčkovo divadlo a Divadlo Reduta. 

Vedení města však upozorňuje, že nyní konkurz probíhá na odbornější bázi. „Nyní se výběrové řízení uskuteční za dva až tři týdny, termín nástupu nového ředitele nelze odhadnout,“ uvedla mluvčí magistrátu Soňa Haluzová. Uchazeči mají navíc přísnější podmínky, musejí třeba lépe konkretizovat budoucí směřování divadla. 

Od ředitele se očekává, že stabilizuje hlavně situaci v činohře. Možná navíc dojde i k výměně postů uměleckých šéfů souborů, které si může nový ředitel jmenovat sám. Z profesního hlediska se na divadle nejistota nijak neprojevuje, představení však „jedou“ ještě podle plánu sestaveného minulým vedením.

Pro nového ředitele bude hlasovat komise v obměněném složení. Vede ji primátor Brna Roman Onderka. Na konkrétní jména se ale zatím čeká.

Rozhovor s Petrem Minaříkem (zdroj: ČT24)