Německo, rok 1932, před západem slunce…

Praha - Petr Nárožný jako stárnoucí a zamilovaný muž. Takového jej můžete potkat v pražském Činoherním klubu, kde se v režii Ladislava Smočka Před západem slunce zamiloval do mnohem mladší dívky.

Děj hry Gergharta Hauptmanna se odehrává v Německu 30. let. Nezištná láska mezi oduševnělým sedmdesátníkem Matoušem Clausenem v podání Petra Nárožného a mladou ženou, kterou hraje Zuzana Stavná, spustí konflikt s Clausenovou rodinou. Její členové se totiž obávají, že by mohli přijít o obrovské jmění.

„Poprvé jsem měl možnost pokusit se vytvořit něco až starosvětsky noblesního,“ svěřil se Nárožný. Role v Hauptmannově dramatu je dvanáctou, při jejímž nastudování spolupracuje se Smočkem, dvorním režisérem a spoluzakladatelem Činoherního klubu. Ten text původní hry podstatně přepracoval a inscenaci doplnil filmovými dotáčkami.

  • Před západem slunce / Petr Nárožný, Stanislav Zindulka zdroj: Činoherní klub
  • Před západem slunce / Otmar Brancuzský, Michal Pavlata, Ondřej Vetchý zdroj: Činoherní klub

„Mám osobní vztah k době, kdy hra vznikala - premiéru v Berlíně měla v roce 1932. Je to moje doba, jsem dítě války. Text jsem upravil, ovšem neděláme nic víc, než co se během pěti měsíců v roce 1932 v Německu skutečně odehrálo,“ podotkl Smoček.

Upozornil, že příběh byl inspirován skutečnou událostí. Hrdinou je podle něj člověk, který si navzdory okolnostem prosadí svoji svobodu. „Není to nějaký izolovaný konflikt v nějaké izolované vile. Ten bohatý muž má velkého protivníka, jímž je jeho zeť - nacista,“ doplnil Smoček.

Hra Před západem slunce měla v Činoherním klubu premiéru 25. března. Na nejbližší reprízy můžete zajít 29. a 30. března.

Reportáž Jiřího Svobody o inscenaci (zdroj: ČT24)