„Aby nedělaly blbosti.“ Talentované romské děti motivuje i Česká filharmonie

Talentované romské děti inspirují další (zdroj: ČT24)

Jindy je romské ghetto v Poschlé u Vsetína plné negativních emocí, v úterý 8. srpna to ale neplatilo. Jeho obyvatele propojily hudba a tanec v projektu zpěvačky Idy Kelarové. Ve vyloučených lokalitách hledá talentované romské děti, letos se její letní hudební škola vydala na Valašsko. Opět se připojili i sólisté České filharmonie.

Projektem Romano drom prošly za čtyři roky stovky romských dětí z Česka i Slovenska. Z romských zpěváčků vznikl soubor Čhavorenge, což v romštině znamená „dětem“. Účastníci letošní letní školy přijeli do lokality Poschla učit místní například tradiční tance. Od září zde kroužek bude fungovat pravidelně. 

„Chci děti motivovat, aby nebyly doma, aby nebyly v depkách, nedělaly blbosti, ale aby na sobě pracovaly,“ vysvětluje cíl projektu Ida Kelarová. „Některé rodiny jsou rozhádané, ale těmito akcemi si k sobě zase nacházejí cestu,“ ocenil dopad na místní komunitu správce Marian Tulej.

Sociálně vyloučenou lokalitu „proslavil“ před jedenácti lety současný zlínský hejtman Jiří Čunek, který zde nechal postavit dvě kontejnerové bytovky. Přestěhoval do nich neplatiče, převážně Romy, z obecních bytů ve Vsetíně.  

Tečkou tamního programu byl koncert sólistů České filharmonie. S hudebníky předního tuzemského orchestru si zahrál i třináctiletý Mário Žiga z východoslovenské romské osady. Na rozdíl od filharmoniků hudební vzdělání nemá, je přirozený talent, Bachův dvojkoncert nastudoval za tři dny.

Koncert je prvním ze tří koncertů letošního ročníku Romano drom. Filharmonie a soubor Čhavorenge vystoupí ještě 9. srpna v Uherském Hradišti a o den později ve Valašském Meziříčí.