Podívejte se: Disney představuje nové Kačeří příběhy s možností 360° prohlížení obrazu

Animátorka Děcká: Animace 360° není novinka. Nová je její popularizace mainstreamovou tvorbou (zdroj: ČT24)

Společnost Walt Disney připravila nové díly Kačeřích příběhů, američtí diváci je uvidí v tomto týdnu poprvé. Nové díly se představí ve třistašedesátistupňové podobě, což znamená, že divák může otáčet obrazem.

Díky možnosti otáčet obrazem všemi směry si mohou diváci prohlížet třeba to, co se děje nad hlavami kreslených hrdinů, za nimi či před nimi a tak dále. Epizody jsou navíc ve vysokém rozlišení 4K.

„360° odpovídá vlastně trendu současné animace a vývoji technologií i diváckých nároků. Řekla bych, že jde o diváckou atrakci, která ani tak neposouvá příběh a vyprávění, ale vnáší do toho více interaktivity. Děti i dospělí si s tím mohou pohrát a mít více dojem, že mu nic neuniklo,“ hodnotí novinku Kačeřích příběhů Eliška Děcká z katedry animovaného filmu FAMU.

Interaktivní třistašedesátistupňové zpracování není podle ní přílišná technologická novinka, ovšem je neobvyklé, že ji využívá mainstreamová společnost, jakou je Disney. Tvorba seriálu je časově náročnější.

Animátoři v novém zpracování rovněž mírně pozměnili postavičky strýčka Skrblíka i jeho synovců Kulíka, Dulíka a Bubíka. Chybět ale nebudou ani postavy z Kačerova jako Kačka, pilot proslulý dovedností havarovat Rampa nebo vynálezce Šikula.

Vůbec poprvé se v USA Kačeří příběhy vysílaly mezi lety 1987 a 1990, u nás pak v letech 1991, 1993 a 1994. Společnost Walt Disney natočila až dosud čtyři série s celkem stovkou dílů. Nové díly Kačeřích příběhů ohlásila už v roce 2015 a jejich premiéry se nyní diváci dočkají právě po 30 letech od představení první série.