První vlaštovka Letní Letné: akrobati Les Colporteurs

Praha – Festival nového cirkusu a divadla Letní Letná vstoupí letos do desátého ročníku. Mezi prvními ohlášenými jmény je vzdušný akrobatický soubor Les Colporteurs, který vystoupí s představením Le bal des intouchables. Akce oslaví své jubileum spolu s návštěvníky 18. srpna v Letenských sadech. S oslavami skončí 1. září.

Ředitel festivalu Jiří Turek slibuje výjimečný program, jenž by měl patřičně oslavit desetiletí Letné Letné. Soubor Les Colporteurs se na Letnou vrátí po pěti letech, během nichž poctivě sbíral příznivce s představením Drát ve sněhu. Akrobati tehdy předvedli kousky na tenkém laně v pětimetrové výšce bez jištění. 

Vystoupení, které si umělci připravili pro diváky festivalu, má být také speciální – vystupují v něm totiž zakladatelé a režiséři souboru. Dokonce i Antoine Rigot, který před třinácti lety po pádu z lana ochrnul. Přestože nemůže chodit, ujal se alespoň režijní práce či pohybu na visutém laně. „Naše představení je o obrazech a situacích. Diváci sami si vytváří příběh z toho, co ve svých životech zažívají,“ říká Rigot. 

Představení, jehož součástí bude i živá hudba, po světě zatím sklízí samé superlativy. Kritici nešetří přívlastky jako „magické“, „poetické“, ale i „humorné“ nebo „pulzující“. 

Mimo zmíněného souboru nabídne Letní Letná další zahraniční hvězdy nového cirkusu. A to od domácích akrobatů, přes pohádky až po dětská představení. Na návštěvníky čekají workshopy nebo koncerty.

Vydáno pod