Ruské tesknění ve Stavovském. Přijel Strýček Váňa

Praha - V pořadí již druhou hru ruského klasika Antona Pavloviče Čechova uvádí Národní divadlo, a opět v režii Michala Dočekala. Po Rackovi vpouští na pódium teskného Strýčka Váňu, jednu z Čechovových vrcholných her, a v hlavní roli nechává Igora Bareše žít „zbytečný život“ - tak jak je tomu u Čechovových postav zvykem.

Sedmačtyřicetiletý Ivan Vojnický žije samotářský život plný zmaru. Ostatně i anotace hry uvádí, že jeho „naděje se proměnila ve skepsi“. Užírán neopětovanou láskou ke klavíristce Jeleně se nakonec odhodlá k zoufalému pokusu svůj i její život zvrátit. V cestě totiž stojí Jelenin manžel Serebrjakov.

Na scéně Národního divadla se Čechovův Strýček Váňa představuje teprve počtvrté v historii první scény, naposledy ho návštěvníci mohli zhlédnout před rovnými dvaceti lety, kdy se v hlavní roli představil Miroslav Donutil v režii Ivana Rajmonta. Nyní Váňu ztvárnil Igor Bareš. „Čechov dokázal geniálně skloubit slzy a smích, a pokud se to odehraje v jeden daný okamžik, tak v tu chvíli se dá mluvit o umění,“ říká o hře představitel hlavní role Igor Bareš.

Dohled nad aktuální inscenací převzal režisér a šéf činohry Národního divadla Michal Dočekal, který do repertoáru první scény uvedl už Čechovova Racka. „Hrdinova deziluze není to jediné, co by inscenace měla předat, nicméně je to hlavní téma,“ uvádí Dočekal ke Strýčku Váňovi.

Nejmenší role pro Ivu Janžurovou

Ve vedlejší roli se v inscenaci objeví také Iva Janžurová, kterou navzdory bohaté herecké kariéře Čechov na divadle dosud míjel. Hra jí přitom nabízí pouze několik replik, jak ale sama říká, nešlo ji odmítnout, protože právě s režisérem Dočekalem nazkoušela svou dosud největší divadelní roli v Beckettových Šťastných dnech.     

Čechovova Strýčka Váňu s hercem Igorem Barešem v hlavní roli nově uvádí první scéna ve Stavovském divadle. Inscenaci režijně připravil šéf činohry Michal Dočekal. A obsadil do ní i herečku Ivu Janžurovou. „Takže mu teď udělám svoji nejmenší roli života, abych to nějakým způsobem zaplatila,“ vysvětluje Janžurová.

Inscenace Strýček Váňa ve Stavovském divadle (zdroj: ČT24)
Vydáno pod