Režisér Ondříček sfáral pod zem, aby vytěžil neštěstí na Dole Dukla

David Ondříček natáčí film o důlní havárii (zdroj: ČT24)

Největší důlní neštěstí v tuzemské poválečné historii se stalo inspirací pro nový dvoudílný film České televize. Dramatický příběh Dukla 61 v těchto dnech natáčí režisér David Ondříček – také v dolech.

K neštěstí došlo 7. července 1961. Katastrofa v havířovském černouhelném Dole Dukla začala nešťastnou náhodou – jeden z horníků zavadil o vypínač pásového dopravníku, který se rozjel a po čase začal hořet.

Dole v dole

Dnes už uzavřenou šachtu v Havířově, kde před šestapadesáti lety zemřelo 108 horníků, nahradí filmařům čtyři jiné. Například důl na Rakovnicku. David Ondříček nechtěl kvůli větší autenticitě natáčet v dekoracích. Se štábem a herci tak „fárá“ sto metrů pod zem. 

„Už se překvapivě cítím dobře, ale ze začátku jsem si myslel, že mám klaustrofobii,“ přiznává Ondříček. Na filmaře čekají v dole náročné podmínky – vlhkost, tma a teploty kolem třinácti stupňů. Od výtahu k místu natáčení pak musí ujít podzemními chodbami zhruba kilometr.

obrázek
Zdroj: ČT24

„Dukla je příběhem jedné rodiny, která se ocitne v extrémní situaci,“ uvedl Ondříček k příběhu, který vznikl podle scénáře Jakuba Režného. Neštěstí ve filmu zasáhne do životů Marthy Issové a Marka Taclíka.

Natáčení dvoudílného dramatu inspirovaného skutečnou událostí mají filmaři naplánováno na více než měsíc. Diváci film v programu ČT najdou příští rok.