Písničkářka Norah Jones: Hudba je moje celoživotní povolání

Norah Jones: Hudba je moje povolání (zdroj: ČT24)

Americká písničkářka Norah Jones přijela poprvé za českými fanoušky. Devítinásobná držitelka cen Grammy koncertovala před dvěma dny na festivalu Colours of Ostrava. Při té příležitosti poskytla i rozhovor České televizi. Prozradila v něm mimo jiné, proč se ráda vrací ke kořenům jazzu nebo kdo ji hudebně inspiroval.

Váš otec je hudebník. Přivedly vás k hudbě geny?

Vždycky jsem hrála a zpívala a pak, když jsem byla na střední škole, jsem si naplno uvědomila, že hudba je vlastně moje povolání, tedy to, čemu se chci věnovat celý život. Začala jsem proto také studovat hudbu na vysoké škole. Rodiče mě nikdy do hudby nenutili.

Velký vliv má na vaši tvorbu jazz. Čím to je?

Vracím se ke kořenům jazzu hlavně proto, že se ráda při zpěvu doprovázím na piano. To je jeden z důvodů, proč se této hudbě tak často věnuji.

Návratem k jazzu je i vaše poslední album Day Breaks. Zařadila jste na něj také několik převzatých písní - od Duke Ellingtona, Neila Younga a Horace Silvera.

Měla jsem radost, že si můžu zahrát třeba skladbu Peace od Horace Silvera, protože jsem ji znala velmi dobře a miluji ji. Navíc mi přijde vhodné zařadit píseň s názvem „mír“ právě teď, v době, kdy se ve světě děje tolik špatných věcí. A i u ostatních převzatých písní mě zkrátka velmi těšilo, že mohu svým zpěvem vzdát hold velkým hudebníkům.

Kdo z muzikantů je ještě vaší inspirací?

Inspirovalo mě hodně hudebníků. Vyrostla jsem s hudbou Billie Holiday a Rayem Charlesem, ale pak se mi také líbil styl funky nebo grunge, poslouchala jsem třeba Nirvanu. Prostě různé styly.

Kam se v hudbě ještě vydáte?

Nevím, co by mě bavilo dál. Ráda zkouším nové věci a vytvářím nové kombinace. Možná bych si ráda zahrála na nějaký hudební nástroj, se kterým ještě nemám tolik zkušeností. To by mohlo být zajímavé.

(*1979), rodačka z Brooklynu, má indické kořeny po svém otci, také hudebníkovi, sitáristovi Ravim Shankarovi. Posluchače si svým hlasem podmanila už na debutové desce Come Away With Me z roku 2002. Za svou prvotinu získala pět cen Grammy - z celkových devíti, které má dosud na svém kontě. Její zatím poslední deska Day Breaks vyšla v roce 2016. Objevila se i na nahrávkách kapely Foo Fighters nebo zpěváka Raye Charlese.

Vydáno pod