Srovnávání s Harrym Potterem mi nevadí, říká Ben Aaronovitch

Ben Aaaronovitch přijel za českými fanoušky (zdroj: ČT24)

„Harryho Pottera mám rád,“ říká Ben Aaronovitch, jehož knihy jsou často připodobňovány ke slavnému kouzelníkovi. Britský spisovatel a scenárista, který dříve než knihy psal scénáře pro seriál Doctor Who, se setkal se svými fanoušky na festivalu Colours of Ostrava.

Posledních deset let se věnuje sérii o kouzelníkovi Peteru Grantovi, v němž u policie slouží čarodějové a po ulicích se prohánějí zlí duchové. „Kdybych psal před dvaceti lety, byl bych porovnáván s Gandalfem. A kdybych psal ještě o dvacet let dříve, srovnávali by mě s Merlinem. Harry Potter je to, co si dneska představíme, když se řekne čaroděj. Je to mezinárodní fenomén,“ říká na srovnávání s příběhy J. K. Rowllingové. 

Ještě než začal psát knihy, tvořil scénáře. V letech 1988 a 1989 sepsal celkem osm epizod původního Doctora Who. Na motivu britského sci-fii příběhu pak napsal i několik novel.

Ben Aaronovitch na Colours of Ostrava
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

„Mám rád scénáře. Mám rád ale i knihy. Celý jejich obsah jde totiž za vámi. Práce na scénářích navíc nikdy nekončí. Když dáte román editorovi, je to už hotová kniha. Když dáte scénář producentovi, několikrát vám ho vrátí. Seriály nebo filmy se píší vlastně třikrát. Jednou z pohledu autora, pak z pohledu režiséra a vydavatele,“ má podle Aaronovitche každá z těchto uměleckých profesí něco do sebe.