Myslivečkova Olimpiade se letos koná v Praze

Praha – Poprvé v historii zazní ve Stavovském divadle v květnu opera Olimpiade, jedno z vrcholných děl Josefa Myslivečka. Premiéru měla před 234 lety, při oslavách jmenin španělského krále Karla III. v roce 1778 v Neapoli.

"Josef Mysliveček patřil k nejúspěšnějším operním skladatelům své doby a jeho nádhernou hudbu plnou melodické invence a neomylného smyslu pro hudební drama obdivovalo nejen operní publikum v Itálii, kde strávil většinu svého života, ale stala se zdrojem inspirace i pro řadu jeho následovníků včetně samotného Mozarta. Věřím, že oživení opery Olimpiade napomůže návratu Josefa Myslivečka do povědomí veřejnosti jako skladatele, kterému náleží čestné místo mezi největšími v dějinách hudby," přeje si iniciátor projektu, dirigent Collegia 1704 Václav Luks.

Dramatický příběh odehrávající se na pozadí starořeckých olympijských her nastudovala německá režisérka Ursel Hermannová s italskou sopranistkou Raffaellou Milanesiovou, jihoafrickou mezzosopranistkou Sophií Harmsenovou, rakouským tenorem Johannesem Chumem či českou sopranistkou Simonou Šaturovou.

  • Václav Luks, dirigent orchestru Collegium 1704 autor: Ivan Korč, zdroj: Collegium 1704
  • Collegium 1704 na Pražském jaru 2011 autor: Ivan Malý, zdroj: Collegium 1704/Festival Pražské jaro

První premiéra je na programu 2. května, druhá 5. května a repríza 6. května. Vznik a realizaci inscenace zaznamenává stejnojmenný dokumentární film Petra Václava. V kinech by se měl objevit koncem letošního roku.

Národní divadlo Myslivečkovu Olimpiade uvádí v koprodukci s divadly Théâtre de Caen, Opéra de Dijon a Grand Théâtre de Luxembourg. Právě na tyto scény se inscenace po třech představeních ve Stavovském divadle přesune.