Současní výtvarníci si udržují figuru po svém

Lidská postava fascinuje umělce od pradávna. Jak s figurou pracují současní čeští a slovenští výtvarníci, ukazuje výstava s názvem Médium figura. Připravila ji Galerie hlavního města Prahy pro prostory Colloredo-Mansfeldského paláce. Neomezuje se jen na klasickou sochu - je rozmanitá stejně jako současná výtvarná generace.

K figuře se vystavující umělci vztahují v podobě sochy, videa či performance, zkoumají jejím prostřednictvím sebe sama i mezilidské vztahy. Například Roman Štětina si pro své dílo vybral řeckou sochu Doryforos, jíž antický sochař Polykleitos z Argu zhruba 440 let před naším letopočtem definoval, jak se má zobrazovat mužská krása. 

Štětina tento ideál přetvořil - po kopii slavné skulptury nechává stékat inteligentní plastelínu. Materiál, který vyvinuli američtí vědci za druhé světové války během krize gumárenského průmyslu. V něm plastelína nenašla využití, stala se z ní ale oblíbená hračka. „Pro mě představuje materializaci bezúčelnosti,“ podotkl výtvarník. „Propojil jsem ji s ideálem krásy. Socha je do jisté míry živá, pokaždé jiná, plastelína po ní neustále teče a proces tečení nelze zastavit. Kustod dvakrát třikrát za den musí stečenou plastelínu vzít a znovu ji vrátit na Doryforovu hlavu.“

Celou výstavou provází opakující se socha dívky s holubem. „V úvodní místnosti věší popisku, v další instaluje fotografii a v předposlední únavou usnula, protože už je vyčerpaná z instalační práce,“ popisuje dílo Dominika Langa kurátorka Sandra Baborovská.  

Jiří Kovanda vystavuje sám sebe. Nenápadný, ale mezinárodně uznávaný umělec rád rozbíjí stereotypy. Fotografie na výstavě dokumentují akci, kdy nahá žena fotila oblečeného muže - samotného umělce. „Obvykle to bývalo tak, že oblečený muž fotografoval nahou ženu, ale teď se role obrátily. Nejvíce je pro mě toto focení o důvěře: já věřím fotografce, že snímky opravdu udělala svlečená, ona zase věří mně, že se neotočím,“ vysvětlil Kovanda.

Médium figura v Colloredo-Mansfeldském paláci (zdroj: ČT24)

Figuru jako médium ve svých dílech využili i Ján Mančuška, Jiří Thýn, Pavla Sceranková nebo Viktor Dedek. Jakým způsobem, mohou návštěvníci Colloredo-Mansfeldského paláce zjistit do 8. října.