Masters of Rock míří do Vizovic, vede je švédský Sabaton

Na pětadvacet tisíc vyznavačů tvrdé muziky míří do Vizovic. V areálu tamní likérky začíná čtyřdenní festival Masters of Rock. Pořadatelé hlásí, že je vyprodáno – hlavním tahákem je letos švédská heavymetalová kapela Sabaton. Hned první večer zahraje společně se zlínskou Filharmonií Bohuslava Martinů. „Odehrají tu jediný koncert za doprovodu filharmonie v celém světě,“ upozornil pořadatel Jiří Daron.

Členové kapely Sabaton přijeli do Česka pár dní před festivalem, aby mohli společné vystoupení s filharmonií nazkoušet. „Je to opravdu dobrý orchestr. Zní hodně rockenrolově a bluesově. Orchestrální prvky vyniknou především ve skladbách Final Solution nebo Carolus Rex. Mám z toho velmi dobrý dojem,“ pochvaloval si po zkoušce zpěvák kapely Joakim Brodén, který má české kořeny.

„S kapelou Sabaton Masters of Rock žije od samého začátku, kdy tu skoro zahájila svoji kariéru. Před deseti lety tu hrála poprvé jako neznámá kapela. O šest let později už přijeli jako hlavní hvězda festivalového dne. A složili pro festival písničku Far from the Fame o jediném českém maršálovi Karlu Janouškovi, který velel jednotkám RAF ve Velké Británii během druhé světové války,“ připomněl ředitel pořádající agentury Pragokoncert Jiří Daron.

V pátek se fanoušci mohou těšit na německou legendu Running Wild, která se na koncertní pódia do České republiky vrací po pětadvaceti letech. „Je aktivní, vydává pravidelně CD, ale jejich živé koncerty jsou více než raritní. Za posledních možná deset let si pamatuji jedno vystoupení, kdy byli hlavní hvězdou největšího metalového festivalu ve Wackenu v Německu. Žádné další živé vystoupení mi neutkvělo v paměti,“ uvedl Daron.

Čtyři desítky kapel

V sobotu vystoupí německá thrashmetalová formace Kreator, která představí poslední album Gods of Violence. V neděli čekají fanoušky vystoupení Dee Snidera, německé skupiny Edguy a Vince Neila.

„Dvě slavné hvězdy z USA proložíme hvězdou z Německa. Dee Snider je zpěvák Twisted Sister, kteří už neexistují, ale jejich frontman pokračuje v sólové kariéře. Po něm přijde Tobias Sammet, umělec, který asi nejčastěji hraje na Masters of Rock, protože má projekt metalové opery Avantasie a kapelu Edguy, s níž přijíždí oslavit 20 let na scéně,“ doplnil Daron. Festival uzavře zpěvák hard rockové skupiny Mötley Crüe Vince Neil.

Pořadatel Jiří Daron o letošním ročníku (zdroj: ČT24)

Masters celkem nabídne čtyři desítky kapel, téměř dvacet z nich na festivalu vystoupí poprvé. Festivaloví návštěvníci se mohou do 16. července těšit i na finské Stratovarius, portugalské Moonspell, německé Crematory, brazilskou Sepulturu či na českou stálici festivalu Fleret, která Masters of Rock spolu s dcerou letos zesnulé zpěvačky Jarmily Šulákové Zuzanou zahájí.