Recenze: Nový Spider-Man dorazil v plné pavoučí síle se skvělým záporákem

Ví, že by si neměl vyskakovat, ale držet se blíž u země, dál od problémů a létajícího drsňáka Vultura s jeho špinavými kšefty se zbraněmi. Jenomže on už nechce jen chytat zloděje kol, sundávat kočky ze stromů a za koblihu pomáhat babkám přes ulici. Je přece Spider-Man a chce patřit mezi husté Avengers, kteří zachraňují svět. A tak se rozhodne přesvědčit pochybujícího Tonyho Starka, že na to má.

Na stránky komiksových sešitů uvedli Spider-Mana v roce 1962 Stan Lee a Steve Ditko. A byla to trefa do černého, protože díky extrémnímu zájmu kluků a holek ze střední (kteří by byli rádi jako on), vznikla jedna z nejúspěšnějších komiksových sérií Marvelu. 

U jeho filmového zrodu stál o čtyřicet let později zkušený Sam Raimi a kultovní sympaťák Tobey Maguire, jehož následovníci to rozhodně nemají jednoduché. Jejich „jednička“ byla pecka, „dvojka“ se slušně vyvezla na její vlně a „trojka“ si v roce 2007 poněkud utahaně sedla na zadek a na nějaký čas pohřbila zájem o další pokračování. Po mezihře (v létech 2012 a 2014), kterou představoval reboot série v režii Marka Webba, jenž do pavoučího kostýmu navlékl Andrewa Garfielda ve snímcích Amazing Spider-Man jedna a dvě, to Spidey alias Peter Parker prubnul z jiné strany.

Zhruba před rokem si spolu s Avengers v sympatickém podání pohybově disponovaného Toma Hollanda (Billy Elliot Muzikál) parádně zabojoval ve snímku Captain America: Občanská válka. Zásluhu na tom má dohoda společností Sony a Marvel a teď ho tu máme znovu v plné pavoučí síle, tradičně lehce přebouchlé stopáži 133 minut, s rozpočtem, který tentokrát těsně nepokořil dvě stě milionů, a v kostýmu, jenž nabízí 576 kombinací jak vystřelit pavučinu a elegantně se na ní zhoupnout do nové (a zdá se, že docela perspektivní) filmové série.

Všechno pro cílovku

Tentokrát to Peter Parker (Tom Holland) z Queensu, kde žije s fešnou tetou May (Marisa Tomeiová), zkouší jako Starkův stážista, který se nehodlá smířit s tím, že se s ním zachází jako s malým klukem, jenž se má starat o prkotiny, protože ví, že má na víc! Dokáže holýma rukama zastavit autobus, udržet dvě rozpadající se poloviny trajektu a zachránit kámoše z bortícího se výtahu, tak by si snad zasloužil nějakou hustou misi, kde by se mohl předvést. Když narazí na létajícího vidláka Vultura (Michael Keaton), který se svými kumpány vyrábí z uloupeného vesmírného šrotu nebezpečné zbraně pro nelegální kšefty, dojde mu, že tohle je jeho velká šance.

Tohle se každému standardně se vyhraňujícímu teenagerovi musí zatraceně líbit! Cílovka je jasná a všichni (včetně nějakého půl tuctu snaživých scenáristů) dělají všechno proto, aby si v multiplexu přišla na své. Po představení třetí verze Spider-Mana v loňské Občanské válce má teď, když je Spidey uváděn ve vlastní sólovce, režisér Jon Watts (Cop Car) volné ruce a může po svém rozvíjet koncept, jenž jako by se volně vracel ke středoškolským počátkům filmové série.

Hodně mu při tom pomáhá jedenadvacetiletý Tom Holland, který přesvědčivě a s chutí odehrál part patnáctiletého kluka, jenž má velký sen, jemuž je souzeno stát se hrdinou a s jehož velkou mocí přichází i velká odpovědnost. Opatrný Stark mu sice nedává velký manévrovací prostor, ale on si ho dokáže razantně zvětšit, i když není vůbec jasné, jestli je už dostatečně připravený zachraňovat svět.

Zlověstný Michael Keaton

Stará se o něj teta Marisa Tomeiová, které scénář žádnou velkou příležitost nenabízí, a tradičně charismatický Robert Downey Jr. A jede po něm opravdu zajímavý, dostatečně zlověstný i lidsky věrohodný, dobře napsaný a brilantně odehraný záporák Michaela Keatona („Když se mění svět, musíme se změnit i my“), jenž patří k nejzajímavějším figurám tohoto opusu a na jehož vystoupení jsem se vždy těšil.

Nový Spider-Man neopisuje předchozí schémata, má velmi svižné tempo, povinně dokonalé digitální efekty a slušně našlápnuto. A také vzbuzuje pocit (který lze snadno sdílet), že si všichni natáčení užívali a hodně se při tom bavili. Takže lze skousnout i krkolomné výchovné repliky typu: „Když bez obleku nejsi nic, neměl bys ho mít!“ či „Nedělej nic, co bych udělal já, a hlavně nic, co bych já neudělal!“ Stručně řečeno, Marvel Cinematic Universe má novou figuru, která do něj beze sporu patří. Kdo má tenhle svět zmáknutý, užije si Homecoming ještě o něco víc.