Ve Zlíně odtajní Palubní deník Hanzelky a Zikmunda

Letem světem, křížem krážem, vesele i vážně, snem i skutečností, po moři i po souši, lodí i tatrovkou, chlapecky i dospěle, odvážně i bojácně. Příběh slavných cestovatelů Miroslava Zikmunda a Jiřího Hanzelky se poprvé odehrává i na jevišti. Vstříc dobrodružství, napříč světadíly, navzdory počasí i režimu se vydají v premiéře 2. března v Městském divadle Zlín.

Scénář k Palubnímu deníku Hanzelky a Zikmunda sepsal dramaturg zlínské scény Vladimír Fekar. Režie inscenace uváděné s podtitulem „život je přesný součet náhod“ se ujal Petr Štindl. Do příprav se zapojil i 94letý Miroslav Zikmund, jenž žije ve Zlíně. „Je to pro mě jeden z posledních lidí, který v sobě nese pel první republiky a její grácii. Tedy to, o čem už nyní jen sníme,“ říká Štindl.

Podle něj není hra jen o cestování, ale i cestě životem. „Mladí kluci, kteří odjeli s entuziasmem do svobodného světa po válce, se vlastně vrátili do nesvobodného světa. Zůstali tady a ten jejich sen se začal rozplývat,“ dodává.

Cestovatelé Hanzelka a Zikmund se stali legendou. Vytvořili dvojici, která projela takřka celý svět a své zážitky zpracovala v desítkách knižních, rozhlasových i filmových cestopisů. Neodloučila je ani dvě desetiletí, kdy byli v nemilosti komunistického režimu, rozdělila je až Hanzelkova smrt v roce 2003.

  • Palubní deník Hanzelky a Zikmunda zdroj: Městské divadlo Zlín
  • Palubní deník Hanzelky a Zikmunda zdroj: Městské divadlo Zlín

„Mně se líbí, jak se vztah k přesně zaznamenaným faktům v denících a knihách snoubí nebo střetává s emočním zážitkem, který v jednotlivých situacích prožili. My se to pokoušíme kombinovat. Myslím, že to pan Zikmund pochopil a že ho bavilo dávat tam konkrétnosti tak, aby to mělo přesnou faktografickou váhu, ale divadelní svět nechal na nás,“ uvedl autor scénáře Fekar. Zikmund podle něj viděl jen část zkoušek, celou inscenaci zhlédne poprvé až na premiéře.

Na zlínské scéně hraje Zikmunda mladšího Zdeněk Lambor, staršího Luděk Randár. Jeho cestovatelského kolegu ztvárnili Radoslav Šopík a Pavel Vacek.

Reportáž Josefa Kvasničky (zdroj: ČT24)