Andrea Sedláčková se kvůli Fair Play pustila do dopingového programu

Praha – Nebereš, nehraješ. Příběh o mladé atletce, která se v normalizačním Československu dostane do státem řízeného dopingového programu, si zvolila jako téma svého nového filmu režisérka Andrea Sedláčková. Snímek Fair Play právě natáčí v barrandovských ateliérech.

„Vždy jsem toužila napsat a natočit film o boji za 'malou lidskou svobodu' v komunistické diktatuře,“ přiznává Sedláčková. Fair Play vzniká jedenáct let od jejího posledního kinosnímku – hořké komedie Musím tě svést, v němž se Jan Kraus pokoušel svést ženu svého kamaráda, političku Ivanu Chýlkovou.

Sedláčkové nejnovější projekt komediální není. Odehrává se počátkem osmdesátých let a při jeho přípravě se režisérka inspirovala i dobovými materiály. „Před několika lety se na veřejnosti poprvé objevily tajné materiály ministerstva vnitra o státem organizovaném dopingu československých sportovců pomocí anabolických steroidů. Programu zahájeného v roce 1983 se zúčastnilo mnoho olympioniků. To bylo obrovské téma,“ vysvětluje, co ji k filmu Fair Play inspirovalo.

  • Fair Play / Judit Bárdos zdroj: Negativ
  • Fair Play / Judit Bárdos, Aňa Geislerová zdroj: Negativ

Mladá talentovaná sprinterka Anna (hraje ji slovenská herečka Judit Bárdos, která debutovala v dramatu Zuzany Liové Dům) se připravuje ve středisku vrcholového sportu na olympijské hry. Je zařazena do programu specializované lékařské péče, její matka Irena (Aňa Geislerová), bývalá tenisová reprezentantka, začne mít podezření, že nové podpůrné prostředky, které dostává její dcera, jsou ve skutečnosti zakázaným dopingem.

Sedláčková se přípravám filmu věnovala několik let, scénář je prý vzdáleně inspirován i skutečnými událostmi. Aby příběh působil co nejvěrohodněji, musela Judita Bárdos a také Eva Josefíková, které hrají atletky, projít atletickou přípravou. Kromě nich a už zmíněné Ani Geislerové se ve filmu objeví také Roman Luknár, Ondřej Novák, Roman Zach, Ondřej Malý, Taťjana Medvecká nebo Igor Bareš.

Reportáž Petra Kořínka (zdroj: ČT24)

Filmový štáb už má za sebou letní natáčení v Bratislavě a ve Vysokých Tatrách, v současné době se natáčí hlavní část v Praze a v dubnu se filmaři přesunou opět na Slovensko a na závěr i do Německa. Premiéru by měl snímek mít na začátku roku 2014.

"Jsme přesvědčeni, že Fair Play by se mohl stát jedním z filmů, které nám pomůžou vyrovnávat se s naší nedávnou minulostí. Podobně jako se to podařilo v případě německého filmu Životy těch druhých nebo rumunského 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny. Filmem, který nám v současnosti tolik chybí," přejí si producenti. Jedním z koproducentů je i Česká televize.