Hledání Ester je trýznivé jako Ostrava

Kniha Ester pokračuje Hledáním Ester (zdroj: ČT24)

Spisovatel Marek Piętoň loni napsal příběh mladé Židovky v Ostravě třicátých let. Oživil v něm předválečnou atmosféru města s mnoha konkrétními historickými událostmi a místy. Po Knize Ester nyní vychází Hledání Ester psané z pohledu současníka.

Marek Piętoň je profesí sládek, už od dob studií na gymnáziu se ale zajímá o historii Ostravska. Pátrá po zmizelých místech i osudech, mimo jiné židovské komunity, která byla před válku v Ostravě druhou nejpočetnější v bývalém Československu. „Zůstaly tu po nich domy i vzpomínky. Musíme si je dohledávat a já jsem je chtěl oživit příběhem židovské dívky,“ říká autor o své první knize. 

Stvořil proto Ester, která dospívá ve třicátých letech minulého století v bouřlivé době. V příběhu hrají i ostravské reálie: bývalý židovský hřbitov, internační tábor nebo socha anděla na domě z počátku minulého století. „V knize obživne, sestoupí k Ester a provází ji v určitou dobu úskalími života,“ prozradil Piętoň.

Knihy Marka Piętoně: Kniha Ester a Hledání Ester
Zdroj: ČT24/Protimluv

„Je to taková psychologická reakce na to, že bych se rád občas v ženách vyznal,“ připouští v souvislosti s první knihou o Ester. Navazující novela Hledání Ester je vyprávěná z pohledu čtyřicetiletého muže - současníka. I on bilancuje život a vztahy se ženami. „Někdy až příliš trýznivě,“ domnívá se Jiří Macháček z nakladatelství Protimluv, které příběh vydalo. „Ale možná je to i o Ostravě, ta dokáže být někdy na lidi hodně drsná a může je trýznit,“ dodal.