Zemřel filozof Hessel, který vyzval mladé: Rozhořčete se!

Paříž - Ve věku 95 let zemřel v noci na dnešek francouzský spisovatel a filozof německého původu Stéphane Hessel. S odvoláním na rodinu zesnulého o tom informovala agentura AFP. Hessel se proslavil bestsellerem Rozhořčete se! (Indignez-vous!), kde varuje před ztrátou demokracie a vyzývá především mladé lidi, aby se nebáli protestovat. Esej byl přeložen do desítek světových jazyků, včetně češtiny.

Hessel byl také diplomatem, v roce 1948 se podílel na sepisování Všeobecné deklarace lidských práv. Jako levicový aktivista například tvrdil, že „současná mezinárodní diktatura finančních trhů ohrožuje mír a demokracii.“

Spolu s Václavem Havlem patřil Hessel v prosinci 2011 k signatářům pražské deklarace, která mezinárodní společenství vyzývá k vyjádření podpory všem disidentům na světě. V roce 2006 získal Stéphane Hessel nejvyšší francouzské státní vyznamenání Řád čestné legie.

Hessel v nedávné době proslul především esejem Rozhořčete se!, který publikoval v roce 2010. V devadesáti čtyřech letech se stal intelektuálním vůdcem generace mladých aktivistů po celém světě. Třicetistránkový spisek se prodával v milionech a byl přeložen do několika desítek jazyků, včetně ruštiny, japonštiny, čínštiny nebo arabštiny.

Stéphane Hessel
Zdroj: ČT24/EPA/Isifa

Bývalý odbojář v něm vyzývá především mladého člověka, aby se v době globálního cynismu a lhostejnosti nebál spravedlivě se rozhořčit nad stavem světa; je třeba nahlas se ozvat, protestovat a pracovat na nápravě. V závěr eseje vepsal heslo: „Tvořit znamená vzdorovat, vzdorovat znamená tvořit!“ Text inspiroval například mohutné protesty ve Španělsku nebo hnutí Occupy Wall Street.

„Už nežijeme v demokracii“

Roku 2012 poskytl Hessel rozhovor České televizi, ve kterém tvrdí, že již nežijeme v demokracii: "V takové demokracii, jakou založila generace vzešlá ze druhé světové války. Generace, která se během války účastnila odboje. V té době v nás byla silná touha po osvobození od závislosti pouze na materiálních hodnotách. Chtěli jsme nezávislý tisk, chtěli jsme sociální jistoty pro všechny. To byly hodnoty, které v nás zrály během války, v odboji.
Po válce jsme je pak vepsali do Všeobecné deklarace lidských práv."

„Jsem přesvědčen, že v naší době potřebujeme mít ty základní hodnoty znovu před očima. A když jsou porušovány - a ony jsou porušovány řadou států, takzvanými demokraciemi, které přestaly být demokratické,“ říkal Stéphane Hessel.

Vydáno pod