Smějte se, dokud můžete

Pardubice - "Tragédií je v životě hodně, život v podstatě končí tragicky, lidé na to chtějí zapomenout, a proto se chtějí smát," domnívá se herec Jiří Lábus, patron Grand festivalu smíchu. Jeho třináctý ročník představuje opět ve Východočeském divadle v Pardubicích nejlepší divadelní komedie uplynulé sezony.

Během jednoho týdne mohou diváci zhlédnout sedm nejlepších komedií na hlavní scéně, další porci zábavy jim zajistí nesoutěžní program, prolog a epilog festivalu. „Jsem ráda, když se sem dostanou představení, která nabízí nový pohled na žánr komedie,“ říká dramaturgyně festivalu Jana Uherová.

Přehlídku 25. února zahájila dánská komedie Řemeslníci v nastudování pražského Švandova divadla. Do soutěže byla vybrána také crazy variace slavné francouzské komedie Figarova svatba sousedního Klicperova divadla Hradec Králové, muzikál pro činoherce Bedřich Smetana: The Greatest Hits pražského Divadla ABC či krutá komedie o lásce Láska a peníze Divadla v Dlouhé z Prahy.

Zajít můžete do Pardbuic i na jednu z nejslavnějších frašek Brouk v hlavě, tentokrát v nastudování příbramského Divadla Antonína Dvořáka, a známou francouzskou komedii Blbec k večeři, kterou připravila domácí scéna. Poprvé se Grand festivalu smíchu účasní ostravské Národní divadlo moravsloslezské. Přivezlo lehkovážnou komedii seriózní publikum Jak důležité je mít.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Výkony herců hodnotí odborníci, studenti i sami diváci. Nejlepší soubor si odveze titul Komedie roku; podruhé v historii festivalu bude vyhlášena také Cena Genia smíchu, která je oceněním za mimořádný přínos v herectví, režii či jiné oblasti divadelnictví komediálního žánru v posledních letech. Záznam závěrečného galavčera už podeváté odvysílá Česká televize.