Jeden svět snese Breivika i Šmejdy

Praha - Rozvířit debatu o netoleranci, rasismu a diskriminaci chce 15. ročník festivalu Jeden svět. Letošní přehlídka dokumentárních filmů o lidských právech nese podtitul Bojíte se snášet? V pražských kinech se koná od 4. do 13. března, pak se přesouvá do dalších 40 měst České republiky. Část doprovodného programu budete moci sledovat i na webu ČT24, který od 6. do 13. března v přímém přenosu zprostředkuje sedm panelových debat.

Reportáž Petra Kořínka (zdroj: ČT24)

Odlišnost ve znělce i na plakátu festivalu představuje pštros, kterého nesnášenlivé slepice ze svého rajonu vyštípou. Jeden svět je věnován všem formám netolerance, která se podle pořadatelů stává normou i u nás. „Mohli jsme to vidět při rasistických útocích na severu Čech i při agresivních projevech některých kandidátů na prezidenta,“ upozorňuje ředitelka festivalu Hana Kulhánková.

Netolerance a vymezování se vůči odlišnostem jako by se stávaly normou, kterou sebevědomě šíří politické špičky, jak jsme tomu byli naposledy svědky během vyhrocené prezidentské kampaně. Stejně nebezpečné jsou ale také věty typu „já nejsem rasista, ale…“, které často slýcháme kolem sebe, nebo je říkáme sami. Letošním festivalem se diváků ptáme – bojíte se snášet? A naše odpověď je jasná. Není potřeba se bát, protože respektem a otevřeností nemáme co ztratit. Naopak. /ředitelka festivalu Hana Kulhánková/

Inspirací k větší otevřenosti má být i norský dokument Statečná srdce, který přiveze jeho producentka Tone Grøttjord. Původně měl být dokumentem o přípravě na školní volby a měl zachytit, proč bývá norská společnost označovaná za nejkultivovanější demokracii světa. V průběhu natáčení ovšem zasáhla jeho hrdiny tragická událost - teroristický útok Anderse Breivika. Téma filmu se tak posunulo ještě blíže tomu letošnímu festivalovému, které se snaží upozornit na rostoucí netoleranci ve společnosti.

Nenásilná reakce Norů na extremismus i traumatickou situaci po letních událostech v roce 2011 je inspirující. I proto bude film Statečná srdce letošní festival zahajovat, podotýkají organizátoři. „Film jsme vybrali, protože ukazuje, jak se norská společnost dokázala velmi nenásilnou formou vyrovnat s tragickou událostí. Bereme ho jako velmi pozitivní příklad tolerance ve společnosti,“ vysvětlila programová ředitelka Kateřina Bartošová.

Ve světové premiéře uvede festival snímek Ledová rovnováha o vlivu klimatických změn na jihoamerické ledovce. Řada filmů ukazuje příběhy všedních, „neviditelných“ hrdinů, například snímek Radioman o bývalém bezdomovci, který si tyká se spoustou holywoodských hvězd; film Zachovat si tvář, jenž je příběhem pakistánských žen, které se staly obětí útoků kyselinou. Málo známé pozadí internetového hnutí Anonymous přiblíží dokument Příběh Hacktivistů.

V premiéře budou promítány také tři české snímky. Časosběrný projekt Heleny Třeštíkové o hudebníkovi a romském novináři Vojtovi Lavičkovi. Zdeněk N. Bričkovský přiveze dokument Fenomén o svérázném sibiřském samotáři. Šmejdi Sylvie Dymákové pak informují o nekalých praktickách při prodejních zájezdech pro seniory.

Mezinárodní festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět pořádá společnost Člověk v tísni. V pražských kinech se koná od 4. do 13. března, pak se přesouvá do dalších 40 měst České republiky. Část doprovodného programu budete moci sledovat i na webu ČT24, který od 6. do 13. března v přímém přenosu zprostředkuje sedm panelových debat. Česká televize také připravila pro letošní ročník webový speciál.

Vydáno pod