Mozartovský mistr Adam Plachetka zazpívá Figara

Brno - Český operní pěvec Adam Plachetka letos zpodobní Figara ve Vídni a na festivalu v Glyndebourne v Británii. Poprvé vystoupí se slavným Chicagským symfonickým orchestrem. V příští sezoně pak jeho basbaryton zazní také v Berlíně, Miláně a samozřejmě znovu ve Státní opeře ve Vídni, která je jeho stálým působištěm. Plachetka svůj program prozradil v Brně, kam přijel s programem tvořeným oratorními áriemi Georga Friedricha Händela.

Zpěvák se těší zvláště na Figara v Británii. „Budu mít po delší době hodně času na zkoušky a doufám, že si na to najdu novější názory a zvládnu roli opracovat trochu z jiné strany, než ji dělám teď,“ uvedl sedmadvacetiletý Plachetka, uznávaný zvláště jako mistrný interpret mozartovských rolí. Kromě Figara ve Figarově svatbě patří k jeho velkým úlohám ještě třeba Don Giovanni.

Právě kvůli Wolfgangu Amadeu Mozartovi často Plachetkovi nezbývá čas na barokní repertoár. „Těžiště poptávek je spíše v Mozartových operách, takže baroko zpívám v poslední době méně často.“ Zpívat Mozarta jej však těší, tudíž prý nemusí tolik litovat. S Händelovými áriemi se loni představil ve Znojmě, Třebíči a Praze, Brno je prozatím poslední zastávkou programu, v němž jej doprovází orchestr Czech Ensemble Baroque.

„Musím na sobě pracovat“

Plachetka patří spolu s Magdalenou Koženou k nejúspěšnějším českým pěvcům, o čemž svědčí i angažmá ve vyhlášené Státní opeře ve Vídni. „Je to i závazek do budoucna. To, že jsem měl štěstí a dostal jsem se tam, neznamená, že tam musím nutně vydržet. Musím na sobě pracovat, abych obhájil pozici, kterou teď mám,“ říká Plachetka.

V březnu se Plachetka představí ve Vídni jako Figaro, stejnou roli pak zazpívá i v Praze. V dubnu následuje spolupráce s Chicagským symfonickým orchestrem. Čeká jej basový part ve Mši h-moll Johanna Sebastiana Bacha. Ve Vídni letos vystoupí také v roli Schaunarda v Pucciniho Bohémě. V létě celkem sedmnáctkrát zazpívá Figara v Glyndebourne, na srpen připravuje recitál v Českém Krumlově.

Plachetkův brněnský koncert je součástí abonentního cyklu Bacha na Mozarta. Dosavadních pět koncertů staré hudby bylo vyprodaných. Pořadatelé sázejí na pozitivní atmosféru a snaží se vždy spojit poučné i zábavné prvky. Do konce sezony jsou na programu ještě čtyři koncerty. V březnu zazní Mozartova Symfonie g-moll na dobové nástroje. V červnu sezonu uzavře koncertní provedení opery Dorilla in Tempe od Antonia Vivaldiho.