Filmový archiv otevřel nový depozitář. Pojme až 100 milionů metrů filmu

Národní filmový archiv otevřel v obci Hradištko ve Středočeském kraji nový technicky vyspělý depozitář za 155 milionů korun. Zajistit má stabilní prostředí pro filmový materiál, ale i nefilmové sbírky. O vybudování depozitáře, který splňuje nejpřísnější standardy péče a zajistí dlouhodobé uchování tuzemského filmového dědictví, usiloval archiv mnoho let.

Depozitář vznikl podle návrhu architekta Martina Kotíka, financován byl prostřednictvím programu ministerstva kultury „Péče o národní kulturní poklad“. Stojí na parcele stávajících depozitářů archivu ze 70. a 90. let minulého století. 

„Stará budova depozitáře dneska doslova praská ve švech, protože všechny naše sbírky jsou uloženy tady, s výjimkou filmů na prudce hořlavém materiálu, ty musí být separované,“ vysvětlil generální ředitel NFA Michal Bregant, proč byla nová budova už více než nutná.

Ředitel NFA Michal Bregant o novém depozitáři (zdroj: ČT24)

„Potřeba je známá už od 40. let, jenomže doba byla velmi nepříznivá. Situace se změnila až na počátku 90. let, ale peněz se stále nedostávalo, až do nedávné doby,“ připomněl. Stavět se začalo v březnu 2015.

Celá česká filmová historie

Novostavba pojme až 100 milionů metrů filmu. „Je tu všechno, co se dochovalo z české filmové historie. Od filmů Jana Kříženeckého z roku 1898 přes slavnou éru Barrandova první republiky, novou vlnu a tak dále. Ale také nehrané filmy. Nemůžeme vnímat filmovou historii jenom jako hrané snímky, je tu i spousta zpravodajských, animovaných či experimentálních filmů,“ upozornil Bregant.

  • Je technicky vyspělá budova na 1820 m² zastavěné plochy a 21 500 m³ obestavěného prostoru. Pojme až 100 milionů metrů filmu.
  • Relativní vzdušná vlhkost 35 % zamezí vysychání a smršťování filmu a konstantní teplota –5 °C zastaví chemické procesy, které zkracují životnost materiálu.
  • Před stěhováním do novostavby projde každý film aklimatizační komorou, ve které stráví 24 hodin. Aklimatizací projde 10 000 negativů hraných a 21 000 negativů nehraných filmů, 4000 duppozitivů hraných a 10 000 duppozitivů nehraných filmů a 15 000 kopií.

Uložena tam bude i archivní kulturní památka: záznam procesu s Miladou Horákovou. Kromě filmů se do nové budovy vejde i 1500 cenných exemplářů velkoplošných filmových plakátů, scénáře či původní lístkové kartotéky a katalogy.