Norberta Lichého pohltil Den trifidů. Sci-fi román namlouvá pro rozhlas

Norbert Lichý namlouvá Den trifidů (zdroj: ČT24)

Katastrofický román Den trifidů načítá na pokračování ostravský herec Norbert Lichý. Žánr sci-fi rozhlasovým dramaturgům sám navrhl. Nahrávka vyjde také jako audiokniha.

Kniha britského spisovatele Johna Wyndhama líčí apokalypsu na zemi, kterou likvidují obrovské zmutované rostliny se třemi chapadly neboli trifidi. „Pro mě je jedním z důležitých témat téma přežití. To druhé se pojí k současnosti: někteří velkopěstitelé se tváří, že zachraňují planetu, přitom jejich rostliny vstanou a začnou zabíjet všechny kolem sebe,“ považuje režisér nahrávky Tomáš Soldán téměř sedm desítek let starý text za dobrou volbu. 

Norbert Lichý prý knihu četl už několikrát, rád má i science fiction od Raye Bradburyho nebo Isaaca Asimova. Text předlohy byl pro potřeby audioverze zkrácen zhruba o polovinu, i tak stráví herec ve studiu celkem sedm dní. „Dohodli jsme se, že bude číst nejen vypravěčské party, ale že bude některé scény také dramatizovat, tedy že sám bude hrát všechny postavy,“ doplnil režisér. 

Den trifidů vyšel poprvé v roce 1951. O jedenáct let později vznikl stejnojmenný film a v roce 2009 televizní seriál. Český rozhlas začne příběh vysílat na začátku srpna, na podzim pak román vyjde jako audiokniha. Se stejným tvůrčím týmem už Norbert Lichý načetl slavné vězeňské drama Motýlek, získal za něj ocenění pro audioknihu roku 2015.