Diktátora, spermie nebo revmatickou artritidu spojila hlína

Ve Středočeském muzeu v Roztokách u Prahy byl otevřen 24. ročník ojedinělého výtvarného festivalu s názvem Letní keramická plastika. Působivého prostředí zámeckého parku využilo skoro třicet umělců k prezentaci svých děl z keramiky a porcelánu.

Jejich práce kurátoři Petr Lada a Milan Hlaveš rozmístili v členitém prostoru s nápaditostí tak, že výsledný dojem působí organicky, aniž by byl nějakým způsobem potlačen význam jednotlivých děl.

Letošní ročník otevřeně podtrhuje, že někdy tak trochu opomíjený materiál - keramika a porcelán - je tvárný a inspirativní. Výstava nabízí reprezentativní průřez současnou tvorbou pestré škály uznávaných umělců, z nichž se každý vyjadřuje osobitě a originálně. V tvůrčí dialog tak vstupuje klasická socha s abstraktními útvary, díla pohrávající si se strukturou, upřednostňující výraz materiálu rozmlouvají s díly filozofujícími, pracujícími s přesahem, monumentálnější plastika vchází do konfrontace s drobnými, křehkými pracemi.

„Některé osobnosti známé i širší veřejnosti, jako například prof. Jan Koblasa, prof. Jan Hendrych, Hana Purkrábková, Elzbieta Grosseová, Jindra Viková, Helena Samohelová, Šárka Radová, Karel Pauzer, se akce účastní každoročně. K nim se letos přidávají výjimeční vizuální umělci, kteří nebývají s médiem keramiky obvykle spojováni: Veronika Bromová, Margita Tittlová, Stefan Milkov,“ upozornil kurátor výstavy Milan Hlaveš z Uměleckoprůmyslového muzea v Praze. 

České účastníky doplňují výtvarníci ze Slovenska, Německa či Japonska, svou tvorbu představují i mladí umělci spojení se studiem na uměleckých školách napříč republikou. Výstava keramické plastiky potrvá v Roztokách u Prahy do 1. listopadu.

Roztoky zaplnila Letní keramická plastika (zdroj: ČT24)