Festival Colours of Ostrava slibuje barevný program

Ostrava - Mezinárodní hudební festival Colours of Ostrava je přehlídka zaměřená na rock, world music a etnickou hudbu. V centru Ostravy je pořádán již posedmé. Lákadlem prvního festivalového dne bude jazzový koncert, na němž v podhradí Slezskoostravského hradu vystoupí norský saxofonista Jan Garbarek a indický bubeník a perkusista Trilok Gurtu. Pořadatelé festivalu ohlásili též českou premiéru pohybového divadla Teatr Novogo Fronta.

Proslulý soubor alternativního divadelního umění uvede českou premiéru svého nejnovějšího mezinárodního projektu Doppelgänger - Hermetisches Theaterkabinett II. Jde o jedno z největších a nejnáročnějších představení v historii souboru. Světová premiéra proběhla 3. června 2008 v rumunském Sibiu v rámci Sibfestu. V inscenaci účinkují herci z České republiky, Polska, Rakouska, Německa, Ruska a Řecka. Do Ostravy soubor přijíždí z polské Bytomy, kde se zúčastnil jednoho z největších festivalů současného tance. Příprava představení trvá 12 hodin a uskuteční se ve čtvrtek 10. července ve 22 hodin na prostranství mezi Pavilonem A a klubem Marley na Výstavišti Černá louka.

Hlavními hudebními hvězdami čtyřdenního festivalu, který potrvá do neděle, budou v dalších dnech britská zpěvačka Sinéad O'Connorová, její krajané z kapely Happy Mondays a americká skupina Gogol Bordello.

„V mnoha ohledech jedeme proti proudu. Žádný velký festival se už dnes neobejde bez velkých zahraničních jmen. Pak už záleží jen na míře invence pořadatele do jaké míry se pustí do něčeho zajímavého, neobvyklého, nefestivalového. Podařilo se nám získat důvěru publika v neznámé kapely, které Colours přivezou,“ říká ředitelka festivalu Zlata Hlušová.

„Zvláštností této akce určitě je, že mnozí hudebníci se v České republice stali známí až poté, co na festivalu vystoupili, např. zpěvačka Mariza nebo skupiny Gogol Bordello či Kosheen. Ale festival není jen o hvězdách, svůj prostor zde dostávají i začínající hudebníci,“ upozornila z Ostravy redaktorka ČT Eva Lankočí.

Z Německa na festival přijede dýdžej Shantel, jehož doprovodí Bucovina Club Orkestar. Ve stanu v podhradí se představí skupina Trio de Janeiro, v kostele v Českobratrské ulici bude zpívat východní mantry německá zpěvačka Deva Premalová za doprovodu britského hudebníka Mitena.

Ze zahraničí přijede více než 40 kapel z celého světa, celkem na festivalových pódiích vystoupí přes 100 zpěváků, kapel a dýdžejů. Domácí barvy budou hájit například Lucie Bílá, Bára Basiková a Iva Bittová, Dan Bárta s Illustratosphere, J.A.R. a Xavier Baumaxa.

Vydáno pod