Polní toalety a větrem roztáčený turniket. Karlín dává prostor umění

Karlín oživuje umění v prostoru (zdroj: ČT24)

Nový projekt m³ / Umění v prostoru proměňuje Karlín v galerii, ateliér i koncertní síň pod širým nebem. Do veřejného prostoru pražské čtvrti zasahuje až do října patnáct umělců – od akademiků po streetartisty.

Například Kryštof Kaplan překvapí kolemjdoucí na Lyčkově náměstí točícími dveřmi. Poněkud absurdní a nelogicky umístěný turniket čeká na uvedení do pohybu lidskou silou i silnějším náporem větru.  V Kaizlových sadech mohou lidé narazit na monumentální vysloužilé cisterny, které sochař Čestmír Suška proměnil v opuštěné příbytky vesničanů připravených na zabydlení. 

„Smyslem by bylo, kdyby se instalace naplňovala životem, kdyby ji lidé využívali,“ přeje si umělec. Usadit se mohou i v dřevěné konstrukci od Jana Paclta na frekventovaném ostrůvku před jednou z karlínských kaváren.

Karlín je specifická, dynamická čtvrť a my jsme se chtěli nějakým způsobem k téhle dynamické proměně také postavit. Smyslem projektu je zviditelnit umění na místech, kde na něj lidé obvykle nejsou zvyklí.
Radek Wohlmuth
kurátor

V okolí Invalidovny se objevila díla, která se tematicky váží k historii této budovy, vybudované v 18. století pro válečné invalidy. Aleš Novák sem umístil sousoší semleté dějinami, Jakub Geltner satelitní antény přeměněné ve štíty bojové jednotky a Lenka Klodová dámské polní toalety. 

U některých děl není ani na první pohled patrné, že jsou součástí projektu. Třeba neony ve spárách karlínských chodníků nebo povzbudivý nápis od umělce, který si říká Timo. „Neboj“ stojí nad vchodem do tunelu, který Karlín spojuje se Žižkovem.  

Umění v prostoru (Karlín)
Zdroj: ČT24

V příštích letech by se projekt umění v prostoru, který připravilo Studio Bubec, měl přesunout i do dalších pražských lokalit.