Jiří Dědeček oslaví šedesátiny albem Zabili trafikantku

Praha – Písničkáři, básníkovi a předsedovi českého centra PEN klubu Jiřímu Dědečkovi bude třináctého února šedesát let. Při té příležitosti vychází poprvé na CD jeho slavné album Zabili trafikantku se záznamem vystoupení v divadle Semafor v březnu roku 1989. Oslavy vyvrcholí 18. února koncertem v pražské Malostranské besedě, kam umělec mnoha talentů pozval i muzikantské kamarády - například Jana Buriana nebo Petra Skoumala.

Malostranská beseda je místem, kde začala kariéra Jiřího Dědečka, ovšem nikoliv koncertem. „Začal jsem jako uklízeč židlí v představeních Járy Cimrmana,“ vzpomíná Dědeček. Tehdy mu bylo čtrnáct let toužil po tom, stát se spisovatelem. „Myslel jsem, že budu sedět doma, občas přijde nějaký František Borový, přinese zálohu a já budu psát a psát.“

Na pódium ho dostal až písničkář Jan Burian, se kterým pak společně koncertovali dvanáct let. Burian s Dědečkem oslaví i narozeniny v Besedě. „Na koncertu vystoupí kamarádi, se kterými jsem spolupracoval, samozřejmě především Jan Burian, Petr Skoumal, Karel Holas, Václav Veselý a moje kapela Úterý, dcera Viktorie a ještě nějaká překvapení. Bohužel nepřijde Vladimír Mišík, který je tou dobou zaneprázdněný,“ prozradil Dědeček.

Dobrý protest song je útok proti blbci

Album Zabili trafikantku se jako LP objevilo v roce 1990. „Bylo natočeno rok předtím, a když si ho poslechnete, asi tušíte, že redaktorům vydavatelství Panton se do vydání moc nechtělo,“ vysvětlil Dědeček prodlevu ve vydání. Nyní mu CD k narozeninám vydává Supraphon. Šedesátiny Dědeček dále oslaví vydáním knížky povídek a novým albem písní.

Písničky Jiřího Dědečka jsou často protest songy. „Dobrý protest song, to je vlastně útok proti blbci obecně a blbec se nemění,“ říká sám bard. Hudební publicista Pavel Klusák dodává: „Cynismus mnoha textů je nakonec prostředkem, přes který nakonec řekne něco humanistického nebo o naději.“

„Já jsem byl pro policii malá ryba“

Odvážné a provokativní texty psal Dědeček už dávno před listopadovou revolucí, přes občasné zákazy však podle svých slov neměl větší potíže. „Já jsem byl pro policii malá ryba, a když se nějaké stížnosti vyskytly, tak šly k mému zřizovateli do Domu kultury v Trutnově. Tam s nimi nakládali velmi statečně,“ uvedl. Mnoho písniček z alba Zabili trafikantku hraje Dědeček na koncertech dodnes.

Absolvent Filozofické fakulty Univerzity Karlovy pracoval jako tlumočník, později ve svobodném povolání. V roce 2006 byl zvolen předsedou Českého centra Mezinárodního PEN klubu, třetí funkční mu začalo letos. Vyučuje také na Gymnáziu Josefa Škvoreckého.

Dědeček je také ekologickým aktivistou a politikem se silným vztahem k životnímu prostředí. Podporuje Děti Země a Hnutí DUHA. Ačkoliv dříve figuroval na kandidátce Balbínovy poetické strany, později několikrát kandidoval za Stranu zelených. V roce 2006 se o něm uvažovalo jako o možném ministru kultury.

Jiří Dědeček nedávno poskytl ČT24 rozhovor, ve kterém varuje před duchovní prázdnotou a plíživou rusifikací dnešní doby:

Poslechněte si také Dědečkovu píseň Doznání z alba Zabili trafikantku: