Konec dohadů. Lázně Kyselka konečně čeká rekonstrukce

Karlovy Vary - Zdá se, že Lázně Kyselka mají konečně vyhráno. Tato obecně prospěšná společnost byla totiž konečně zapsaná do obchodního rejstříku - může tak začít se záchranou památkově chráněných staveb někdejších lázní, o jejichž katastrofickém stavu se už několik měsíců vedly debaty.

Areál lázní pomalu ale jistě chátrá již od počátku devadesátých let, tedy od dob privatizace. Karlovarské minerální vody v Kyselce vlastní šest historických objektů, jejichž stav není příliš vyhovující. Ne však proto, že by o rekonstrukci staveb neměl nikdo zájem. V posledních dvaceti letech se objevilo hned několik potenciálních plánů na jejich obnovu. K jejich realizaci však nikdy nedošlo, což je důvod, proč se historicky cenné objekty nacházejí v katastrofálním stavu.

Zapsáním lázní do obchodního rejstříku se mnohé mění. Společnost RIS, která v Kyselce také vlastní řadu objektů, je převede právě k obecně prospěšné společnosti a Karlovarské minerální vody (KMV) pak věnují na počátek obnovy budov peníze. 

„Nově zapsaná společnost znamená pro historické lázně velkou naději,“ uvedl Alessandro Pasquale, generální ředitel KMV a člen správní rady o.p.s. 

Kromě akutních stavebních zásahů, jež mají zabránit další devastaci staveb, se už pracuje na plošné obnově celé lázeňské části. Rekonstrukce budov se bude odvíjet podle toho, k jakému účelu se využijí.