Skokan roku: Rom, který se dostal z vězení až do Cannes

Petr Václav uvádí nový film Skokan (zdroj: ČT24)

Jak notorický recidivista ke slávě přišel. Režisér a scenárista Petr Václav uvádí do kin snímek Skokan, který je podle jeho slov „pohádkou s dokumentárními rysy“. Road movie vznikala podle rámcového scénáře cestou ze severočeského ghetta na festival v Cannes a hlavního hrdinu museli filmaři nejprve dostat z vězení.

„Napsal jsem příběh o člověku, který se rozhodne odejít ze severočeského města, kde ho nic nečeká, kde ví, že se svým trestním rejstříkem práci nedostane, a nechce se dostat zpátky do basy. Tak se rozhodne, že co dneska může chudý člověk, který nemá diplom, udělat? Stát se slavným. V televizi vidí, že bude festival v Cannes, řekne si: Já to tam prubnu, stopem tam dojedu a změní se mi život,“ shrnul základní linku Petr Václav.

Talent za mřížemi

Do hlavní role si zvolil Julia Oračka. Romský (ne)herec se objevil v roce 2014 v dramatu Cesta ven, kterým se Václav vrátil po třinácti letech k českému celovečernímu filmu a za nějž získal několik Českých lvů i Cen české filmové kritiky. Navíc se stal titulem, který si do programu vybrala právě filmová přehlídka v Cannes, což se dlouhou dobou předtím žádnému tuzemskému snímku nepodařilo.

Oračka si v příběhu mladé romské matky usilující o obyčejný šťastný život zahrál malou roli feťáka, Petra Václava přesto velmi zaujal. „Říkali jsme si se střihačem: Tohohle člověka nesmíme nechat jen tak zmizet, to je talent, měli bychom ho někam obsadit. A tak jsem si řekl, že mu zasvětím celý film.“

V té době si ale Oračko odpykával výkon trestu. „Sehnali jsme právničku, ta ho vysekala na půl trestu z vězením, s tím, že jsme se zaručili, že se mu pokusíme zajistit život, aby se vrátil do normálního života,“ podařilo se podle Václav díky vstřícnosti vězeňské správy tuto „komplikaci“ vyřešit.

Přesně nevíte, co přijde

Bez Julia Oračka by film podle režiséra těžko mohl vzniknout. „Vychází z jeho osobnosti. Je talentovaná, a zároveň nekontrolovatelná osobnost, přesně nevíte, s čím přijde. Neumí spoustu věcí verbalizovat, ale cítí je,“ popsal hrdinu Skokana. 

Cesta hrdiny ze severu Čech do Francie se točila chronologicky a vycházela z konkrétních situací a lokací. „Většinu scén jsme natáčeli stylem improvizace, která využívala míst, do kterých jsme se dostali, a světelné atmosféry, která se naskýtala. Především jsem se snažil zachytit prožívání hlavního hrdiny, postihnout jeho přístup k životu,“ upřesnil Václav.

Rozhovor s Petrem Václavem (zdroj: ČT24)

Do českých kin se Skokan, který vznikl v koprodukci České televize, dostane 8. června. Objeví se v něm i další (ne)herci z předchozích snímků Petra Václava – například Zdeněk Godla nebo Klaudia Dudová, která za svůj filmový debut v dramatu Cesta ven obdržela Českého lva.