Vladimir 518: Kdyby lidi hledali nepřítele v sobě, bylo by nám líp

Vladimir 518 o desce Ultra! Ultra! (zdroj: ČT24)

Čím jsem starší, tím jsem tvrdší, upozorňuje rapper, ale také umělec a výrazná postava veřejného dění Vladimir 518. Jeho třetí sólová deska s názvem Ultra! Ultra! tomu odpovídá. Kromě členů jeho kapely se na desce podílelo mnoho dalších hostů, například hudebníci Roman Holý, Albert Černý nebo slovenská zpěvačka Katarzia. „Je to pro mě opravdu důležitá deska,“ říká o novince Vladimir 518.

Vladimir 518 o albu Ultra! Ultra!

„Tématem desky jsem já, to je, řekl bych, pro rap naprosto zásadní. Může to vypadat jako klišé, ale zároveň je to zorné sklíčko, skrz které se člověk dívá na svět. (…) Zní temně, ale nemyslím si, že je negativní. Černá estetika mě hodně baví už od dětství, nevím, proč to tak je, cítím se být pozitivním člověkem a můj náhled na svět je pozitivní.

Jedním z leitmotivů je určitě to, že mi začalo hrozně vadit hledání nepřítele okolo mě. Pro někoho je to islám, pro někoho cikán, pro někoho politika nebo média. A já mám pocit, že největší soupeř, s kterým se potýkám, jsem já sám, a myslím si, že kdyby takhle lidi víc přemýšleli, že by nám tady spolu bylo líp, protože věčné osočování jeden druhého a nevidění si do huby, je, myslím, jeden z obrovských problémů.

Ultra! Ultra! je třeba láska nebo beton, tvrdost, nadšení – všechno tohle se propojuje. Hodně to vychází z mého vyhroceného způsobu bytí, protože způsob, jak žiju, je hodně bláznivý. A dostává mě to do úplně mezní situace: co ještě jde ustát, jak dlouho je možné nespat, kolik projektů dohromady je možné dělat, ale zároveň všechno tohle člověka motivuje ke speciálnímu vztahu ke světu, protože se ořežou zbytečné věci a zůstanou jen ty esenciální, které jsou pak strašně silné.“