Národní divadlo je ve stávkové pohotovosti

Praha - Atmosféra v Národním divadle v Praze (ND) je stále napjatá. Odbory se znovu hlasitě postavily proti zvažovanému slučování orchestrů. Zatímco nyní patří pod tuzemskou první scénu dvě tělesa, v budoucnu mají splynout v jedno. Poté by mohla podle protestujících přijít až stovka lidí o práci. Jednání odborů v divadle dnes večer skončilo vyhlášením stávkové pohotovosti. Situaci by mohl pomoct uklidnit nový náměstek ministryně pro příspěvkové organizace.

„V koncepci ministerstva se tvrdí, že zde nemá být žádný stálý soubor. Tak to pro nás znamená jediné, postupnou likvidaci,“ říká Vratislav Vlna, předseda umělecké rady orchestru ND. Designovaný ředitel divadla Jan Burian zatím řešení nezná: „Jestliže zjistíme, že pro provoz potřebujeme tři orchestry, já budu první, kdo se postaví za to, že musí být tři. Jestliže zjistíme, že má být jeden, tak bude jeden.“

Nový ředitel ND musí vyřešit další podstatnou otázku: ministerstvo kultury chce změnit právní postavení první scény. Uvažuje se o akciové společnosti se stoprocentním vlastnictvím státu. Takovou variantu však Jan Burian odmítá: „Ta v sobě obsahuje četná rizika, já osobně toho nejsem příznivcem.“

Namísto toho chce ředitel vytvořit z ND veřejnoprávní instituci. Divadlo by díky této změně mohlo navýšit platy svých umělců a navíc by se ocitlo mimo přímý vliv ministerstva kultury. „Předpokládáme, že nově jmenovaný generální ředitel nám sdělí, poté co se seznámí se situací v Národním divadle, zda je to možné,“ komentuje to ředitel odboru živého umění ministerstva Milan Němeček.

Náměstek pro příspěvkové organizace - Jan Mrzena?

Důležitým hráčem v budoucím vývoji ND má být nový náměstek ministryně kultury pro příspěvkové organizace. Tím se může stát Jan Mrzena, který České televizi již potvrdil, že ministerstvo s ním o jmenování jedná. Ministryně Alena Hanáková (STAN) přitom loni funkci náměstka z úsporných důvodů zrušila.

Podle České pozice snaha o obnovení postu náměstka souvisí se jmenováním nového ředitele Jana Buriana. Nový šéf divadla se chystá k zásadní reformě, a bude proto na ministerstvu potřebovat partnera. Mrzena v devadesátých letech řídil třísouborové Jihočeské divadlo v Českých Budějovicích a půl roku stál i v čele Národního divadla.

„Pikantní je, že tehdy se proti Mrzenovi vzbouřili herci ND a vyzvali ministra, aby Mrzenu odvolal a vypsal řádné výběrové řízení. Hereckou vzpouru tehdy podpořili šéf činohry Michal Dočekal a šéf baletu Petr Zuska, kteří jsou ve funkcích dodnes,“ píše Česká pozice.

Později Mrzena působil jako personální ředitel České televize a šéf programu ČT2. Z tohoto postu byl odvolán v prosinci roku 2011. Jeho předchůdcem na ministerstvu kultury byl Radek Zdráhal. Měl na starosti odbor umění, literatury a knihoven. Byl odvolán v květnu loňského roku, ministerstvo to odůvodnilo organizačními důvody a zeštíhlením úřednického aparátu.

Reportáž Jiřího Svobody a Maria Kubaše (zdroj: ČT24)
Vydáno pod