Přehrajte si dokument: Hermína Týrlová oživila i uzel na kapesníku

Ferda Mravenec, Vzpoura hraček nebo pohádka Z deníku kocoura Modroočka. Názvy jen několik titulů z desítek snímků Hermíny Týrlové. Kouzlo jejích příběhů spočívalo v hledání nových cest a ve schopnosti vdechnout filmovou poetiku i nejobyčejnějším věcem. První dámu českého animovaného filmu nově připomíná dokument, který ve středu uvedla ČT art a který je možné přehrát si i v tomto článku. Zároveň výběr z tvorby Hermíny Týrlové vyšel také na DVD.

„Odmítli jsme film, který by používal komentáře, a z rozhlasových a televizních záznamů i z korespondence jsme seskládali příběh vyprávěný samotnou Hermínou Týrlovou,“ uvedl ke snímku jeho režisér Pavel Jirásek. Pro potřeby filmu mimo jiné studenti zlínské fakulty multimediálních komunikací dotvořili zřejmě Týrlové nejznámější loutku – Ferdu Mravence, z něhož se zachovala jen hlava. 

Dokument nazvaný prostě Hermína Týrlová měl premiéru na mezinárodním festivalu pro děti a mládež, který se koná v těchto dnech ve Zlíně. S tamními ateliéry je práce animátorky (1900–1993) výrazně spojena. Spolu s režiséry Karlem Zemanem a Jiřím Trnkou patřila k zakladatelům českého animovaného filmu. Podařilo se jí prosadit v profesi, která byla vyhrazena mužům.

Podívejte se: dokument Hermína Týrlová (zdroj: ČT24)

„Hrát“ může vlna i pečivo

 „Hermína Týrlová byla průkopnice. Hned po válce se začala zabývat animovaným filmem pro děti, což do té doby nebylo tak obvyklé. Většina předválečné tvorby byla zaměřena na dospělého diváka, ale ona si uvědomovala, jak je důležitá imaginace dětí, a že právě film je způsob, jak v nich imaginaci probudit,“ říká o animátorce kurátorka Národního filmového archivu Michaela Mertová 

Uvědomila si totiž, že jako loutku lze využít jakýkoliv předmět z denního života nebo jakoukoliv hračku. Vyzkoušela celou škálu materiálů – od dřeva přes plast, vlnu, kámen, modurit, textilie až po vizovické pečivo – a objekty z nich oživila filmem, podobně jako je děti oživují ve své fantazii.

Reportáž: Hermína Týrlová v dokumentu i na DVD (zdroj: ČT24)

Snímky jako Uzel na kapesníku, Vlněnou pohádku, Kuličku i Vzpouru hraček nebo Ferdu Mravence mohou vidět i současní diváci. Národní filmový archiv vydal na DVD kolekci 36 titulů Hermíny Týrlové.