Klub za starou Prahu cenami upozorňuje na kvalitu

Praha - Slavnostní vyhlášení Ceny Klubu za starou Prahu za novou stavbu v historickém prostředí pro r. 2012 proběhne v úterý 5. 2. 2013 od 19 hod. Udělování cen vede snaha pozvednout úroveň nezbytných zásahů soudobé architektury do organismů památkově cenných sídel. Podle předních činitelů klubu se nelze jen omezovat na pranýřování negativních případů. Za stejně užitečné považuje klub vyzvedávání kladných projektů.

Další důvod spočívá v tom, že za neméně užitečnou jako vlastní udělení ceny pokládá Klub debatu o zásadách a architektonických prostředcích, které autora zdařilé novostavby přivedly k úspěšnému řešení. Zatřetí se Klub domnívá, že taková debata může přispět ke zkultivování dialogu mezi tvořivými architekty a milovníky památek. 

Klub za starou Prahu - rozhovor s předsedou poroty R. Šváchou (zdroj: ČT24)

V letošním ročníku jsou v nejužším výběru stavby ze sedmi měst. „Opravdu nás mile překvapil počet kvalitních novostaveb v historických centrech. Samozřejmě že i stavebnictví prožívá krizi, ale naštěstí na těch našich příkladech se krize moc neprojevila a našli jsme opravdu kvalitní práce, z nichž dokonce čtyři si sáhli na vítězství,“ prozradil předseda poroty Ceny Klubu za starou Prahu.