Román Pýcha a předsudek se pádu nedočkal

Londýn – Přestože od prvního vydání románu Jane Austenové Pýcha a předsudek uplynula rovná dvě staletí, příběh dcery pana Benneta Elizabeth, jejích sester a pochopitelně Fitzwilliama Darcyho láká čtenáře a hlavně čtenářky stále. Dílo vzniklo v dopisové formě v letech 1796 až 1797 pod názvem První dojmy. Nakladatel však tuto prózu odmítl. Po několika přepracováních vyšla jako Pýcha a předsudek a s dovětkem By Lady (Od dámy).

„Austenová nebyla ani tak provokativní jako spíš jemně ironická, kdy s elegancí odhalovala pokrytectví, snobismus a přetvářku dobové morálky. Je to autorka, která vědomě usilovala o umělecký tvar, a to ji odlišuje od ostatních spisovatelek té doby. Stylově se řadí do romantismu, ale stále je ještě spjata s klasicistní racionalitou 18. století. Jistým způsobem svým kritickým pohledem předjímá autory jako Charles Dickens a další, kteří přišli v 19. století,“ připomněl literární historik Bohuslav Mánek. 

Na rozdíl od autorek tzv. gotického románu, který je více založen na fantazii, Austenová přivedla na scénu svobodomyslné hrdinky, samostatné, stojící si za svým názorem. Pohled kultivované ženy, která v té době měla vlastně ve společnosti druhořadé postavení, byl ojedinělý. 

Rozhovor s Bohuslavem Mánkem (zdroj: ČT24)

„Světem panuje skálopevné přesvědčení, že svobodný muž, který má slušné jmění, se neobejde bez ženušky.“ 

Své malé divadlo života zalidnila Austenová přesně charakterizovanými postavami, jejichž pošetilost, lakotu, marnivost i přetvářku uměla nejen jasně rozpoznat, ale také výborně popsat svým úsporným stylem s břitkými a vtipnými replikami. Výsledkem byla próza moderní, která předběhla svou dobu.

Poutavost knihy spočívá jak na mistrně vylíčených charakterech, tak na umně vybudovaném ději, který drží pozornost čtenáře od začátku do konce. Ústřední dvojici spisovatelka staví do cesty nejednu skoro nepřekonatelnou překážku jako i značné množství nedorozumění, vycházející ze snahy nepřekročit společenské zvyklosti. V neposlední řadě je oceňována i autorčina schopnost realistického popisu historických reálií, které, ač značně popisné, nenudí. 

Jane Austenová se narodila ve Steventonu v hrabství Hampshire v početné rodině reverenda George Austena (1731–1805) a jeho ženy Cassandry (roz. Leighové, 1739–1827). Pocházela z osmi sourozenců, sama byla druhou nejmladší. Měla šest bratrů a starší sestru Cassandru, která, jak svědčí stovka zachovaných dopisů, jí byla z celé rodiny nejbližší. Cassandra také namalovala její jediný doložený portrét (dnes v Národní portrétové galerii v Londýně). Její bratři Frank a Charles záhy odešli sloužit na moře (dotáhli to až do hodnosti admirálů) – tato jejich kariéra ovlivnila některé situace v díle Mansfieldský park.

Studovala v Oxfordu u paní Cawleyové (sestry jednoho z jejích strýců) a později v Southhamptonu. V letech 1785–1786 se vzdělávala v dívčí internátní škole v Readingu v hrabství Berkshire. V roce 1801 se rodina přestěhovala do západoanglického lázeňského města Bath (toto prostředí se jí stalo inspirací pro mnohá díla). Po smrti svého otce v roce 1805 Jane, Cassandra a jejich matka žily s Frankem a jeho rodinou, a to až do roku 1809, kdy se znovu přestěhovaly, tentokrát do Chawtonu. Zde je jejich další bratr Edward usídlil v nedalekém domě (dnes zde existuje Muzeum Jane Austenové). V této době již byla etablována jako spisovatelka, ovšem její díla vycházela anonymně a až po její smrti bratr Henry přiznal veřejně její autorství.

Jane Austenová pravděpodobně trpěla Addisonovou chorobou, onemocněním, které jako první popsal britský lékař Thomas Addison. Jeho podstatou je selhání nadledvinek v produkci hormonů kortizolu. Spisovatelka zemřela ve svých 41 letech.

Pýcha a předsudek se dočkala mnoha televizních a filmových adaptací:

1938: Pride and Prejudice - Curigwen Lewis (Elizabeth Bennet), Andrew Osborn (Darcy)

1940: Pride and Prejudice - Laurence Olivier (Darcy) a Greer Garson (Elizabeth).

1952: pětidílný tv miniserál - Ann Baskett (Elizabeth) a Peter Cushing (Mr. Darcy).

1980: Pride and Prejudice - televizní seriál - Elizabeth Garvie a David Rintoul, adaptovala Fay Weldonová.

1995: Pride and Prejudice, televizní seriál - Colin Firth a Jennifer Ehle, adaptoval Andrew Davies. Tato verze je považována za jednu z nejlepších…

2003: Pride and Prejudice: A Latter-day Comedy.

2004: Bride and Prejudice, volně inspirovaná bollywoodská verze, hrají Anupam Kher, Aishwarya Rai, a Naveen Andrews. V České republice promítáno pod jménem Moje velká indická svatba.

2005: Pýcha a předsudek (Pride & Prejudice) hrají Keira Knightley a Matthew MacFadyen. Další úspěšná a tradičně pojatá adaptace.