Začíná festival v Cannes. Patří Nicole Kidmanové a má jistý happy end

Ve francouzském Cannes začíná jeden z nejdůležitějších filmových festivalů. Sedmdesátý ročník otevře novinka domácího režiséra Arnauda Desplechina Ismaelovi duchové. Snímek o režisérovi, kterému se při natáčení nového filmu vrátí do života stará láska, vznikl mimo jiné v Praze. Česká kinematografie ovšem v soutěži prestižní přehlídky opět zastoupena není.

Ještě před zahájením se o mírný poprask postaral letošní festivalový plakát. Fotografie mladé Claudie Cardinalové z roku 1959 totiž prošla digitálním zeštíhlením a retuše vyvolaly ostrou kritiku zejména od feministických hnutí.

Soutěž: životopisy a virtuální realita

Ve středu se však už pozornost soustředí na červený koberec, po němž se při zahájení projdou první hvězdy. Do Cannes se v následujících dnech vypraví Nicole Kidmanová, Julianne Mooreová, Joaquin Phoenix či Colin Farrell. A taky španělský filmař Pedro Almodóvar, který předsedá porotě hlavní soutěže. Rozhodovat spolu s ním bude herec Will Smith nebo režisér Paolo Sorrentino.

Do hlavní soutěže bylo letos vybráno osmnáct titulů. Svou novinku Happy End například uvede rakouský režisér Michael Haneke nebo mexický tvůrce Alejandro González Iñárritu, který svůj příběh Maso a písek zasadil do virtuální reality. Americká režisérka Sofia Coppolová se zase obrátila do historie, film Oklamaný o lásce a mstě se odehrává během války Severu proti Jihu. Od poloviny července ho uvidí i čeští diváci v tuzemských kinech.

Zajímavostí je, že Nicole Kidmanová a Colin Farrell, kteří si zahráli v tomto snímku, se objeví i v soutěžním titulu řeckého režiséra Yorgose Lanthimose, jenž je obsadil do hororového pokračování své bizarní romantické sci-fi Humr. Kidmanová navíc trochu netradičně zůstane hostem po celou dobu, uvádí totiž čtyři projekty, v nichž účinkuje. 

Chybět samozřejmě nemohou v soutěžní sekci Francouzi, například Jacques Doillon představí životopisnou romanci Rodin o vztahu slavného sochaře a jeho múzy Camile Claudelové. Biografický snímek natočil i Michel Hazanavicius. Jeho hrdinou je filmařský experimentátor Jean-Luc Godard. Odehrává se v roce 1968, kdy byl canneský festival přerušen kvůli studentským protestům, a byl to právě Godard, který toto přerušení inicioval. O filmové novince prohlásil, že ji považuje za výmysl.

O Zlatou palmu se uchází také filmy z Ruska, Ukrajiny, Jižní Koreje, Japonska, Řecka nebo maďarský snímek o imigrační krizi.

Televize ano, Češi (ani) ne

Festival poprvé pustil do svého programu televizní tvorbu. Například David Lynch uvede další díly série Městečko Twin Peaks. Prostor televizním počinům dávají jiné festivaly už několik let, Cannes s tím ale dlouho otálelo.

Vstup Terezy Willoughby z Cannes (zdroj: ČT24)

Česká stopa je v množství uváděných snímků poměrně nepatrná. V programu se dají najít i tituly s českou koprodukční účastí. Do sekce Un certain regard byl zařazen debut Out studenta pražské FAMU György Kristófa. Studentský snímek se objeví i v sekci Cinéfondation – drama Atlantida, 2003 natočil slovenský režisér Michal Blaško.

Květináče proti teroristům

Festival v Cannes potrvá do 28. května. Od počátku ho provází zostřená bezpečnostní opatření. Například na veřejných místech bylo rozmístěno na tři stovky velkých květináčů, které mají sloužit jako ochranný val, pokud by se zopakoval teroristický útok z loňského července. Tehdy v Nice najelo auto do davu lidí při oslavách svátku Dobytí Bastily.