Recenze: Skvělé Batacchio od La Putyky skáče salta euforie

Soubor La Putyka představil v závěru minulého týdne v divadelním prostoru Jatka 78 svou nejnovější premiéru s názvem Batacchio. Autorem projektu je finský režisér Maksim Komaro, který s La Putykou pracoval už potřetí. Batacchiu v minulosti předcházela dvě úspěšná představení Play a Slapstick Sonata. A také Batacchio se nadmíru povedlo.

Komaro pro nejznámější české novocirkusové seskupení tentokrát připravil půvabnou hodinovou inscenaci ve stylu komediálních show počátku minulého století. Pestrá směska kratších výstupů, které se odehrávají v mysteriózní zasněné atmosféře za tlumeného osvětlení, je kombinací různých žánrů. Na jevišti se tančí, hraje, zpívá, ale i kouzlí, prostor dostává samozřejmě také akrobacie a pantomima. Představení zkrátka spojuje všemožné druhy lidských dovedností.

Souvislý příběh tu nehledejte. Pasáže plné gymnastiky a vzrušující akrobacie jsou velmi volně pospojovány s komornějšími vstupy, groteskními čísly, kabaretními hudebními scénami či magickými triky. Scénografie i kostýmy jsou jednoduše pojaté a stylizované do dvacátých let minulého století. Prostor jeviště definuje sametová zlatavá opona, scéna za ní je holá, a mnoho drobnějších vystoupení se odehrává i na forbíně.

Sedm účinkujících během představení s obecenstvem intenzivně komunikuje a několikrát diváky samotné do inscenace i zapojí. A ti se u toho náramně baví. Báječná a technicky dokonalá jsou, jak jsme u La Putyky většinou zvyklí, akrobatická čísla. Ať už se jedná o balancování pětice mužů na jízdním kole, umělce, kteří skáčou na teeterboardu (dřevěná deska, která připomíná dětskou houpačku, z níž se akrobati odrážejí a létají vysoko vzduchem) nebo se vznášejí zavěšení na šálách vysoko nad jevištěm, řemeslně jsou všechny kousky velmi dobře zvládnuté. A publikum opět žasne, čeho všeho je lidské tělo schopno.

Přes volnější pasáže na počátku vzrušení v sále postupně nabírá na obrátkách. A po posledním zdařile provedeném saltu euforie graduje v okamžité ovace vestoje. Batacchio je kouzelné a La Putyka si za něj tohle uznání vysloužila právem. Nové představení rozhodně stojí za návštěvu, jen s volnými vstupenkami může být trochu problém. Naplánované reprízy (16., 17. a 18. května 2017) jsou totiž v tuto chvíli zcela vyprodané.