Mariusz Szczygieł našel projekt, který chce dělat až do smrti. Je to pravda

Až padesát tisíc milovníků literatury, což je rekordní číslo, zavítalo na 23. ročník veletrhu Svět knihy. Přilákaly je knižní novinky čtyř set nakladatelů a také tuzemští i zahraniční hosté. Mezi nimi autor bestselleru Gottland, polský spisovatel a novinář Mariusz Szczygieł. Představil zde svou poslední knihu, v níž sepsal životní filozofii osobností i náhodných lidí, které potkal.

Pravdy do nové knihy sbíral po celém světě: v Londýně, Paříži, New Yorku, Barmě nebo Praze. Dotazované si vybíral náhodně: od umělců až po taxikáře, který ho vezl. „Projekt: pravda“ odstartoval text jiného polského autora.

„Byla v něm taková věta: ‚Každý člověk by měl ve svém životě dospět k nějaké pravdě.‘ To byl nápad. Říkám si: Každý týden budu hledat jednoho člověka, který dospěl k nějaké pravdě. Je to projekt, který chci dělat až do své smrti,“ plánuje Szczygieł.

Nezajímají ho banální poučky o lásce ani notorická klišé, ale vlastní vidění světa. Každou pravdu doprovází příběhem nebo rozhovorem. První polovinu tvoří deníkové zápisy - a vlastní zjištění. O pravdě prý zatím hlavně zjistil největší pravdu - že ta absolutní neexistuje.

Nová kniha Mariusz Szczygieła je o pravdě (zdroj: ČT24)