Sound City má dobrý zvuk i v dokumentu Dava Grohla

Sundance - Na festivalu nezávislých filmů v americkém Sundance se poprvé představila hudební legenda coby filmový tvůrce. Svůj první dokumentární snímek o legendárním kalifornském nahrávacím studiu Sound City tu totiž uvedl bubeník a kytarista Dave Grohl, bývalý člen rockové skupiny Nirvana a současný frontman Foo Fighters.

Studio Sound City se nesmazatelně zapsalo do hudební historie, když v něm vznikly alba jako Nevermind od Nirvany (1991) nebo desky kapel Iron Maiden, Metallica, Rage Against The Machine, Guns N' Roses a mnoha dalších. Právě kvůli zachování jedinečného zvuku se prý studio, které bylo založeno v roce 1969, nikdy nemalovalo a nikdy se neměnilo ani původní linoleum. V roce 2011 studio oficiálně skončilo svoji činnost. Dave Grohl odkoupil jeden z nahrávacích pultů a rozhodl se natočit dokumentární film, ve kterém muzikanti na studio vzpomínají. 

Dave Grohl jako dokumentarista (zdroj: ČT24)

„Bylo to snadné, povídat si s muzikanty o hudbě, to dělám i bez kamery. A pak s nimi nahrávat. Ani k tomu kameru obyčejně nepotřebuju. Šlo o to převyprávět příběh studia. Není jediné, které zmizelo. Pro mě jsou ta místa něco jako katedrála,“ řekl k filmu jeho autor Dave Grohl.

Dave Eric Grohl se narodil 14. ledna 1969 v USA. Ve dvanácti letech se začal učit hrát na kytaru a spolu s bratrancem Tracym zkoušeli různé punk rockové melodie. Svou kariéru začal v osmdesátých letech jako bubeník v místní hardcorové kapele Scream. V devadesátých letech si ho pak vyhlídl Kurt Cobain do své grunge kapely Nirvana, ve které se Dave proslavil zejména velmi tvrdými údery, přičemž se mu často při koncertech stávalo, že dokonce protrhl blánu na svých bicích. Po smrti Kurta Cobaina v roce 1994 založil kapelu Foo Fighters, jejíž první desku nahrál sám.

Dokument Sound City kritici ohodnotili celkem kladně a diváci ještě lépe, oceňují především jeho zábavnost i atraktivnost jednotlivých hudebníků, kteří své svědectví podávají vždy velice osobitým způsobem. Z celku pak prý srší hudební nadšení a také zasvěcená autentičnost. 

Dave Grohl s kapelou Foo Fighters v loňském srpnu vystoupil v pražské O2 areně.