Býti herečkou. Pět umělkyň rozebírá svou „diagnózu“

Křehkosti, tvé jméno je žena. Citát ze Shakespeara si Národní divadlo v Praze vypůjčilo pro název inscenace, jež je poctou slavným herečkám této scény. Staly se zároveň spoluautorkami textu, který v režii Daniela Špinara vychází i z jejich osobních názorů na to, co znamená být herečkou.

Nad údělem ženy herečky se společně na Nové scéně zamýšlejí Iva Janžurová, Jana Preissová, Taťjana Medvecká, Eva Salzmannová a Johanna Tesařová. Přemítají také nad kariérou, rodinou a stárnutím. „Najednou člověk interpretuje sám sebe na jevišti a ještě v nadsázce. Najít míru je velmi obtížné,“ podotkla k inscenaci Medvecká. 

„Máme ve své moci často ovlivnit myšlení lidí, když hrajeme své role dobře,“ uvědomuje si Iva Janžurová. V kabaretní koláži a v doprovodu tanečnic souboru 420PEOPLE si umělkyně připomínají, co na sebe kdysi i nedávno prozradily v rozhovorech. Jediným mužem, který v inscenaci vystupuje, je Karel Dobrý – také ten se ale v závěru promění v ženu herečku.

Pocta herečkám v Národním divadle (zdroj: ČT24)

Je tedy být herečkou diagnóza, jak tvrdí jedna z postav? „Chtějí na konci dojít do jisté katarze, že herectví je sice těžké povolání, ale že je prostě krásné,“ odpovídá režisér a spoluautor představení Daniel Špinar.  

O své poznání se herečky podělily poprvé při premiéře 11. května, další čtyři představení do konce června jsou už vyprodaná, možnost vidět inscenaci mají diváci pak až po divadelních prázdninách.