V Malenicích se lidé naposledy rozloučili s Jiřinou Jiráskovou

Malenice (Strakonicko) - Na svě stovky lidí se přišly rozloučit na hřbitov v jihočeských Malenicích s herečkou Jiřinou Jiráskovou. Podle svého přání spočinula na místním hřbitově v rodinném hrobě svého životního partnera Zdeňka Podskalského, se kterým do Malenic jezdila od šedesátých let. Slavná umělkyně zemřela 7. ledna po dlouhé nemoci ve věku 81 let.

Od pravého poledne se zasněženou vesnicí nesly tóny dechovky v podání kapely z Vlachova Březí. Ta podle místních hrála i na pohřbu Zdeňka Podskalského. O hudební doprovod se postarala i cestou od domu smutku do kostela na hřbitov a při ukládání rakve do hrobu.  

V kostele svatého Jakuba Většího, jenž stojí uprostřed hřbitova, pak sloužil pohřební mši českobudějovický biskup Pavel Posád. Po mši byla rakev s ostatky Jiráskové uložena do hrobu.

Spočinula v něm i urna její matky, kterou měla do poslední chvíle doma. Nad hrobem jí zazpívala učitelka z nedaleké lidové školy umění. Od populární zpěvačky Lucie Bílé farář nad hrobem vyřídil pozdrav. Ze známých osobností divadelního a filmového světa se objevil jen Zdeněk Troška s kyticí žlutých růží.   

Místnímu hřbitovu se říká malý Slavín. Vedle režiséra Podskalského tu místo posledního odpočinku našel také manžel Jiráskové a herec Jiří Pleskot, ale také stavitel Národního divadla architekt Josef Zítek či sbormistr Pavel Kühn a další osobnosti.    

Nejbližší se přišli rozloučit s Jiráskovou v oblíbených Malenicích (zdroj: ČT24)