BBC, Tři mušketýři a Česko: Tři za cenu jednoho

Praha – Česká republika se čím dál častěji objevuje na zahraničním seznamu vhodných míst pro filmové natáčení. Tentokrát do zdejších krajin zavítá přímo britská veřejnoprávní televize BBC, která tu začne v polovině března schraňovat materiál pro první řadu dalšího ztvárnění románu Alexandra Dumase Tři mušketýři.

Stane se tak prostřednictvím výrobní pobočky BBC Worldwide a tuzemské společnosti Czech Anglo Productions. Podle deníku E15 by měla britská investice jen letos přesáhnout dvě stě třicet milionů korun. „Celkovou výši rozpočtu ale sdělit nemohu, je výrobním tajemstvím,“ vysvětlil produkční výše zmíněné české společnosti Václav Mottl. 

Natáčení potrvá půl roku. Britští filmaři zatím projevili zájem o místa jako Dobříš, Křivoklát, vodní hrad Švihov, ale také o Zvíkov nebo Hlubokou. Zaujaly je také pražské uličky na Malé Straně a historické centrum hlavního města. 

Hlavní mušketýrská základna se zbuduje v klášteře v Doksanech. Zdejší zahrada i interiéry se tak co nevidět promění ve Francii sedmnáctého století. „Samozřejmě hledáme i interiéry královského paláce, kde uvažujeme o některých prestižních pražských sálech či zámku Kroměříž nebo Slavkov u Brna,“ prozradil Mottl. 

Příběh d'Artagnana a jeho společníků filmaře nepřestává fascinovat. Mezi nejznámější zpracování patří dvoudílný televizní film francouzského režiséra Bernarda Borderieho z roku 1961 (Tři mušketýři: Královniny přívěsky a Pomsta Milady de Winter), který do hlavní role obsadil Gérarda Barraye a Mylène Demongeotovou. Za zapamatování stojí také Tři mušketýři 2 z roku 1971 s Michaelem Yorkem režiséra Richarda Lestera. Zatím poslední zpracování pochází z roku 2011 v podobě amerického velkofilmu.

BBC plánuje natočit celkem tři série Tří mušketýrů. Podle odhadů by v Česku mohla utratit až sedm set milionů korun.