Ungelt fandí staré lásce

Praha - Druhou novinkou pražského Divadla Ungelt v této sezoně se stala americká hra o lásce, na kterou není nikdy pozdě. Hra Joea DiPietra Poslední romance je úsměvným i bolavým příběhem tří starých lidí, které v režii Petra Slavíka hrají Alena Vránová, Petr Kostka a Carmen Mayerová.

„Touto inscenací pokračujeme v tradici hereckého divadla. Zařazujeme hru, která se setkala s velkým ohlasem na řadě evropských scén,“ uvedl na setkání s novináři umělecký šéf a majitel Ungeltu Milan Hein.

„Tato práce pro mě byla radostí. V televizi se natáčí rychle, ale tady jsem dostal najednou možnost mnohem soustředěnější práce,“ popsal v divadle debutující televizní dokumentarista a režisér Petr Slavík.

  • Poslední romance / Patr Kostka a Carmen Mayerová zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/44/4301/430051.jpg
  • Poslední romance / Petr Kostka a Carmen Mayerová zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/44/4301/430048.jpg
  • Poslední romance / Alena Vránová a Petr Kostka zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/44/4301/430047.jpg
  • Poslední romance / Alena Vránová a Petr Kostka zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/44/4301/430053.jpg

Podle Kostky není pro herce nic lepšího, než když se může spolehnout na režisérovo oko a může mu věřit. „Zkoušky byly krásné, ale práce vlastně bude pokračovat i po premiéře, protože na skutečně dobrém textu má člověk stále co objevovat,“ řekl.

Pro Alenu Vránovou je tato role už její sedmou v Ungeltu, který se stal její domovskou scénou. „Zažila jsem spoustu režisérů, ale vždycky se mi nejlépe dělalo s tím, se kterým jsem byla na stejné vlně. Doslova alergická jsem na ty, kteří prosazují své ego,“ dodala herečka, která letos v létě oslavila osmdesátku.

DiPietro má rád hudbu, která je tak součástí i jeho hry uváděné v Ungeltu. Motiv opery a zpěvu slavných árií je zásadním doplňujícím článkem tohoto textu. Znějí v podání mladého pěvce Jana Bochňáka.

Reportáž Jiřího Svobody (zdroj: ČT24)

Joe DiPietro je například autorem hudební komedie Miluji tě, ale…, která měla před lety premiéru v pražském kině Blaník, a poté i na Komorní Fidlovačce. Divadlo na Vinohradech uvedlo v roce 2007 jeho komedii Famílie, v níž excelovaly Jiřina Jirásková a Jana Hlaváčová.

Petr Slavík je režisér a scenárista, autor více než dvou set dokumentárních filmů, reklam, hudebních klipů, televizních pořadů, filmů i seriálů. Na některých svých dokumentech se podílel i jako kameraman, střihač a producent. Kostku a Vránovou režíroval naposled v seriálu Obchoďák, Vránová hrála také v dalším seriálu Život je ples.

Další českou premiéru chystá Divadlo Ungelt na březen, dramatický příběh Růžové brýle se odehrává v roce 1938 v Chicagu. V režii Lucie Bělohradské se v něm objeví Zuzana Bydžovská a Hana Maciuchová.