Hlavní cenu Anifilmu získala Louise na pobřeží

Ohlédnutí za festivalem Anifilm 2017 (zdroj: ČT24)

Hlavní ceny na třeboňském festivalu animovaných filmů Anifilm letos získaly snímky Louise na pobřeží a Můj život Cukety. Ocenění dostaly také krátké a studentské snímky, videoklipy a nově počítačové hry. V sedmi soutěžních sekcích se utkalo celkem 132 snímků. Do festivalových kin si našlo cestu přes 27 tisíc diváků.

Hlavní cenu za celovečerní film pro dospělé získal francouzský režisér Jean-Francois Laguionie za snímek Louise na pobřeží. Vypráví o pětasedmdesátileté ženě, jež zůstane sama v přímořském letovisku. „Snímek provede diváka vzpomínkami hlavní postavy a poté jej přiměje si uvědomit, že samota může být cestou k sebepoznání,“ uvedli porotci.

Můj život Cukety
Zdroj: anifilm.cz

Jako nejlepší celovečerní film pro děti ocenili loutkový snímek Můj život Cukety, jejž natočil Claude Barras ze Švýcarska. Film vypráví o chlapci, který putuje po matčině smrti do dětského domova plného sirotků. Snímek získal i cenu diváků na festivalu ve francouzském Annecy.

Cenu za nejlepší krátký film má španělský snímek Decorado, nejlepším studentským je Pipka polské režisérky Renaty Gasiorowské. V ČR zůstává jedno ocenění: zvláštní uznání pro studentský, „pohádkově laděný“ film Plody mraků, jejž natočila Kateřina Karhánková z FAMU.

Plody mraků
Zdroj: anifilm.cz

Hned na začátku festivalu byla udělena Cena za celoživotní přínos animovanému filmu, kterou získal výtvarník Jiří Šalamoun. Letošní Anifilm uvedl ve svém programu všechny jeho filmy a na výstavě připomenul také Šalamounovy výrazné výtvarné „zásahy“ do hraných filmů v podobě titulků, sekvencí i plakátů k nim. 

Doprovodný program festivalu byl ve znamení netradičních animačních technik, kdy se představily nejrůznější filmové kuriozity, znovuoživené staré animační postupy i zcela nové raritní a experimentální animace.

Anifilm nabídl i čtyři výstavy, první z nich, Loutka žije!, se věnovala současné české loutkové animaci, výstava Italská animace představila klasickou techniku ručně malované animace z Apeninského poloostrova, název již zmíněné výstavy Jiří Šalamoun - Maxipsem v animaci hovoří sám za sebe a světelná instalace Pokoj byla dílem studentů ateliéru Filmové a televizní grafiky na pražské UMPRUM.