Filmová upoutávka týdne: Na moři, ve vzduchu i na zemi. Nolan bojuje u Dunkerku

Letní filmová sezona je zaplněna celou řadou blockbusterů, které v kinech budou soupeřit o diváky. Zatímco valná většina spoléhá na známou značku, protože jde o pokračování série, Christopher Nolan v červenci přinese něco odlišného, a to válečný velkofilm Dunkerk, ve kterém se vrátí k evakuaci z francouzského pobřeží za druhé světové války.

Dunkerk zachycuje vypjaté dny roku 1940, kdy se z francouzského území měli stáhnout britští a spojenečtí vojáci, ale v momentě, kdy je potřeba dostat pryč několik set tisíc mužů a nepřítel tuto operaci nijak neulehčuje, nastává krizová situace. Film Christophera Nolana by historické události měl sledovat z pohledu hned několika osob, ať už půjde o samotné vojáky, piloty britského letectva, nebo námořníky, kteří přijíždějí na pomoc.

Pro svůj epický kus získal Nolan mnoho slavných jmen, s některými už v minulosti pracoval. Jde o Cilliana Murphyho a Toma Hardyho, kteří měli role v Nolanově komiksové sérii o Batmanovi i v jeho výletu do snů v Počátku. Murphyho pak české obecenstvo mohlo zaznamenat i v nedávné dramatizaci operace Anthropoid, kde ztvárnil Jozefa Gabčíka.

Vedle Murphyho a Hardyho pak byl obsazen i Kenneth Branagh, často spojovaný s shakespearovskými adaptacemi, brzy ale uvede i novou verzi Vraždy v Orient expresu od Agathy Christie. Pozornost ale budí i čím dál známější Mark Rylance, který loni získal Oscara za svůj výkon ve Spielbergově Mostu špionů.

Vydělají víc pokračování známých titulů?

Dunkerk bude letos v létě jedním z nemnoha velkofilmů, který není pokračováním nebo nenavazuje na známou značku. Už v týdnu odstartovali pomyslný letní závod o nejvyšší tržby Strážci Galaxie Vol 2., záhy se přidá Vetřelec: Covenant nebo Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta. Postupně se řady soutěžících budou rozvolňovat, takže může být pro Dunkerk výhodné, že startuje až na sklonku července, byť v té době ještě musí počítat s konkurencí v podobě komiksového snímku Spider-Man: Homecoming nebo Války o planetu opic.

Christopher Nolan
Zdroj: Carlo Allegri/Reuters

Nolanovy filmy ale v minulosti dokázaly vydělat, díky čemuž se mu daří točit i poměrně originální věci s velkým rozpočtem. Jeho poslední dílo, sci-fi Interstellar, se ve Spojených státech přiblížilo ke skoro dvě stě milionům dolarů a po celém světě pak šlo přes šest set milionů. Ještě víc přinesl Počátek, který utržil celosvětově přes osm set milionů. Nejvýdělečnější nicméně stále zůstávají jeho příspěvky do komiksového žánru. S druhým a třetím dílem trilogie o Batmanovi dosáhl vždy přes miliardu.