Trojský zámek vystavuje zapomenutá sochařská díla ze zahrad

Sochařská díla z pražských zahrad na výstavě (zdroj: ČT24)

Alegorické sochy, sousoší s mytickými náměty, ale taky zdobné vázy a fantaskní reliéfy. Stovky plastik dokreslovaly po staletí atmosféru pražských parků a zahrad. Většina postupně zmizela nebo byla nahrazena kopiemi. Díla s mnohdy pohnutými příběhy nyní v Trojském zámku vystavuje Galerie hlavního města Prahy.

Pro výstavu vybrala GHMP díla ze čtyř pražských zahrad, která uchovává ve svém depozitáři. Exponáty ale podle kurátorů nepředstavují ucelenou sbírku, mnohé z nich navíc prošly pouze základní konzervační péči. Název výstavy – Kámen, štuk, terakota – pak odkazuje k nejběžnějším materiálům zahradních dekorací. 

Zámek Troja je jednou z výstavních budov galerie. Barokní stavbu obklopuje důvtipně navržená barokní zahrada, jejíž střed zdobí kašna osázená mytologickými sochami. „Vychází z italských předobrazů. Dochovaly se čtyři skupiny sousoší Nereidek a Tritónů. V současnosti je kašna náznakově rekonstruována podle objevených základů,“ upřesnila kurátorka Marie Foltýnová. 

V minulosti vodní nádrž na mnoho let zmizela, na jejím místě stála hospodářská budova. Stopy po kašně objevili restaurátoři až při rekonstrukci parku. „V osmdesátých letech byla během průzkumů a přípravných prací na ohradních zdech Trojského zámku nalezena sousoší, která patřila původně na kašnu,“ doplnila kurátorka.

Podobnou sochařskou výzdobu mají i další pražské parky, například terasovitá barokní Vrtbovská zahrada je zachovalá a udržovaná v původní podobě. Opačným příkladem je zpustlý lesopark Cibulka. V jeho centru stojí zchátralý čínský pavilon. Nedalekou vyhlídku na pražské Košíře ještě v minulém století zdobily čtyři sochy Číňanů. Vzhledem k neutěšenému stavu parku je není možné vrátit na jejich původní místo, trvale jsou zapůjčeny Lapidáriu Národního muzea.

Výstavu doplňuje ještě sochařská výzdoba letní zámecké vily Portheimka. Prohlédnout si všechna díla je možné v zámku Troja až do konce října.